Stille Heldinnen 2019 – 100 Jaar Vrouwenkiesrecht

In 2019 vierden wij met 1.000 vrouwen 100 jaar vrouwenkiesrecht in de grote zaal van Theater Rotterdam met de Stille Heldinnen Disco XL. De thema’s van de voorstelling zijn onder andere: eenzaamheid, problemen bij opvoeding, huiselijk geweld, seksueel misbruik, verwaarlozing, verslaving, prostitutie, het doorbreken van taboes en het overwinnen van trauma’s. Thema’s geïnspireerd op het leven van de spelers. Los van de culturele achtergrond, het land van herkomst, de leeftijd en het opleidingsniveau van onze vrouwen komen we er dankzij onze werkwijze achter dat de positie van de vrouw in Nederland helemaal niet zo geëmancipeerd is zoals we soms denken.

"Hele pijnlijke,
maar ook mooie verhalen.
Het is niet gebruikelijk om zo met elkaar te praten, maar het is wel de realiteit. Daar moeten we eigenlijk iets mee."

RTV Rijnmond

UIT DE THEATERKRANT: Warme viering van divers Rotterdam
Geschreven door Mieke Zijlmans
24 april 2019

Gezien op 23 april 2019, Theater Rotterdam Schouwburg

‘Who run the world? Girls!’, zingt Beyoncé. Het nummer vormt de soundtrack bij een soort modeshow van tientallen voornamelijk gekleurde vrouwen, gekleed in bonte stoffen. Women Connected brengt met de Stille Heldinnen Disco XL vrouwen bij elkaar uit alle hoeken van de wereld, met hun persoonlijke verhalen en hun problematiek. Verbinding en wederzijds begrip vormen de rode draad.

Voor de Stille Heldinnen Disco XL krijgt elke bezoeker een koptelefoon op. Daarop zijn opgenomen verhalen van deelnemers te horen, plus de muziek waarop gedanst wordt en mededelingen van de organisatie. De toeschouwers zitten aan vier kanten om het speelvlak. Ook het publiek bestaat goeddeels uit vrouwen met wortels over de hele wereld.

De voorstelling zet Rotterdam expliciet neer als een sterk multiculturele stad, waarin vrouwen van heinde en verre onder allerlei omstandigheden een veilig heenkomen hebben gezocht. Op het toneel staan vrouwen met Bosnische, Surinaamse, Antilliaanse, Iraanse, Chinese, Marokkaanse en Turkse roots. Ze dragen zo mogelijk de traditionele feestkleren van het land waarin hun wortels liggen. Een aantal vertelt haar verhaal, sommigen in gebroken Nederlands, maar wel in het Nederlands: ‘Oorlog. Man dood’.

Alles staat in dienst van de verhalen, de getuigenissen. Geen onderwerp wordt geschuwd. Trauma’s door oorlogen. Vrouwen die lichamelijk worden ‘gekeurd’ of op hun vijftiende moesten trouwen. Die gescheiden zijn in een land waarin je als vrouw door die keuze pas echt in de problemen komt. Die seksueel misbruikt zijn. ‘Ik heb erg hard moeten knokken’, zegt een Indiase vrouw. ‘Geluk komt ooit. Geef het niet op.’

In de context van de vrouwen die hier verzameld zijn, gaan de getuigenissen van de vrouwen van Nederlandse oorsprong wel een beetje gebukt onder First World Problems, zoals het combineren van werk, kinderen en een sociaal leven. Zelfs een burn-out klinkt als een luxeprobleem in vergelijking met de moeilijkheden die vrouwen uit andere culturen hebben moeten overwinnen.

Maar de maatschappelijke boodschap is warm en overtuigend. Een vrouw van Marokkaanse komaf zegt: ‘Je hoeft niet van mij te houden. Je kunt me gewoon accepteren: als mens. Dit is ook míjn land.’ De Stille Heldinnen Disco XL is een dappere poging iedereen zo mogelijk haar verhaal te laten doen.

‘Rotterdam gaat veranderen’, is de boodschap, en: waarom zou je die multiculturele samenleving niet omarmen? ‘Waarom wordt daar zo’n probleem van gemaakt, hier?’ vraagt een Surinaamse vrouw. ‘Nooit gemerkt hoeveel meerwaarde het heeft als je in meerdere culturen opgroeit?’ Een voorstelling met een big smile.

Nieuwe filmpjes

Bekijk alle filmpjes

Andere projecten

Bekijk alle projecten

Women Connected – de Krant

Het grootste podiumkunstennetwerk voor vrouwen in Rotterdam maakt nu ook een krant. Voor, door en van vrouwen. Normaliter maken wij voorstellingen in het theater, maar we zijn ook op zoek naar andere manieren om onze verhalen te vertellen. Daarom maken wij deze krant zelf.

Lees verder

Stille Heldinnen 2020 – Moeders en Dochters, Dochters en Moeders

Niet één, maar twee. Er zijn zoveel mensen die naar ‘silent disco’ door én over Rotterdamse vrouwen willen, dat er met spoed volgende week een tweede voorstelling is bijgeboekt in Theater Rotterdam. Bedenker Women Connected is helemaal overdonderd: "Dit hadden we nooit kunnen dromen."

Lees verder

Het Vliegende Tapijt

Het Vliegende Tapijt, een tweejarig kunstproject dat textiele werkvormen mengt met theatrale voorstellingen en digitale interpretaties. Het verhaal van Mina, die in 1978 op 23-jarige leeftijd vanuit Marokko met haar man als gastarbeider naar Rotterdam kwam, is het startpunt. De titel verwijst naar haar situatie. Het Vliegende Tapijt staat metafoor voor het onderzoeken van de tijd en […]

Lees verder

de Weg naar Succes

De komende periode gaat Women Connected aan de slag met het thema SUCCES. Als een karavaan trekt zij met haar vrouwen door Rotterdam op zoek naar antwoorden omtrent de betekenis en interpretatie van succes.

Lees verder

Documentaire 1000 Stille Heldinnen

De afgelopen jaren hebben wij een flink aantal betekenisvolle voorstellingen geproduceerd door de ogen van vele vrouwen in onze multiculturele stad. Wat de impact is van deze werkwijze op de levens van de betrokken vrouwen, is in 2 jaar tijd vastgelegd door documentairemaker Stefan de Graaff.

Lees verder

Stille Heldinnen TV

Een televisieprogramma over de levens van Rotterdamse vrouwen, hun geheimen, de afstand en hun verbondenheid in tijden van COVID-19. Met 1.000+ vrouwen vierde Women Connected haar 5-jarige jubileum met de Stille Heldinnen Disco XL in de grote zaal van Theater Rotterdam. Een dag later werden alle theaters gesloten en sindsdien zijn alle Stille Heldinnen thuis. Hoe zien de dagen eruit van vrouwen die normaliter veel met elkaar in contact staan? Deze vrouwen hebben een vol bestaan, en nu?

Lees verder

Gesprekstafels

Aan de basis van elke voorstelling liggen gesprekken ten grondslag. Gesprekken vanuit het leven van een vrouw of over een bepaald thema. Deze gesprekken vinden plaats in groepsverband of individueel. Er is veel ervaring en er wordt gewerkt vanuit een veilige setting waar luisteren zonder oordelen en bevragen centraal staan.

Lees verder

Stille Heldinnen – The Movie

Nu alle theaters gesloten zijn vindt Women Connected nieuwe manieren om verhalen te vertellen. Daarom maken wij een film. Over vrouwelijkheid in tijden van emancipatie, over woorden die onuitgesproken blijven, over onvoorzien geweld, geheimen, en het stellen van grenzen.

Lees verder

Stille Heldinnen Speciale editie – Opening Theater Zuidplein

Lucy: "Juist in deze angstige tijden moeten we dapper zijn. En dat is precies wat we bij Women Connected doen.” Na maanden van repeteren leek het er op dat onze voorstelling Stille Heldinnen Disco in Theater Zuidplein toch niet door kon gaan. Een flinke domper voor ons allemaal, want juist in deze tijd hebben we elkaar nodig. Het vertrouwen en de sterke connectie met elkaar.

Lees verder

Naaiatelier: Stille Heldinnen

Normaal biedt onze repetitieruimte en het podium een veilige plek om je te ontwikkelen en om je verhaal te vertellen. Inmiddels is ons naaiatelier hiervoor een passend alternatief. Het is een plek waar vrouwen van alle culturen, generaties en achtergronden samenwerken, en in hun kracht staan om te groeien en bij te dragen.

Lees verder

Dance-oke

Dance-oke is net zoiets als karaoke, maar dan met dans in plaats van met zang. Aan de hand van videoclips zie je de bewegingen, die je vervolgens na kunt doen. Aan de hand van een videoclip zie je bewegingen en die kan je dan nadoen.

Lees verder