Stille Heldinnen Speciale editie – Opening Theater Zuidplein

Op 16 oktober stond Women Connected met de voorstelling Stille Heldinnen Disco op het podium van Theater Zuidplein. Helaas niet zoals gepland: vanwege aangescherpte coronamaatregelen mochten er maar dertig toeschouwers de zaal in. Toch koos Women Connected ervoor om op te treden. Alle vrouwen halen kracht en zelfvertrouwen uit het samenzijn en het vertellen van hun verhaal. Dit is precies wat nodig is in deze angstige tijden.

“Het had zelfs niet uitgemaakt als de zaal leeg was. Het gaat om de kracht die wij halen uit het optreden.”

Ruth

Ook de repetities van deze voorstelling waren anders dan gepland. De vrouwen mochten alleen in losse groepjes bij elkaar komen en de verschillende onderdelen van de voorstelling werden apart van elkaar geoefend. Dat is natuurlijk gek, als je samen een voorstelling maakt. Maar door flexibel te zijn, is het wel gelukt. Uiteindelijk kon Women Connected één keer een hele doorloop van de show doen in Theater Rotterdam. Hierna gingen de vrouwen het podium op voor dertig man publiek. Een hele andere ervaring dan normaal, maar Women Connected laat hiermee zien dat theater maken ook op anderhalve meter mogelijk is.

De tijd voorafgaand aan de voorstelling was een bijzondere periode. Op de dag van laatste voorstelling van Women Connected in maart 2020 in Theater Rotterdam ging Nederland in lockdown. Van een intens samenzijn, naar iedereen apart in isolatie. De sterke verbinding van Women Connected kwam al snel naar boven: de berichten via Whatsapp en social media bleven maar doorgaan. Door met elkaar in verbinding te blijven, kwamen alle vrouwen deze angstige periode moedig door.

Lucy: “Ik ben erg voorzichtig met corona en in het begin was ik dus overtuigd dat we niet konden repeteren en optreden. Toch bleek dat dit prima kan, ook binnen de veilige maatregelen en afstand. Juist in deze angstige tijden moeten we dapper zijn. En dat is precies wat we bij Women Connected doen.”

Hare Majesteit Koningin Maxima

Wij zijn zeer vereerd dat Theater Zuidplein ons gevraagd heeft om een gedeelte van de opening te verzorgen...

Andere projecten

Bekijk alle projecten

Women Connected – de Krant

Het grootste podiumkunstennetwerk voor vrouwen in Rotterdam maakt nu ook een krant. Voor, door en van vrouwen. Normaliter maken wij voorstellingen in het theater, maar we zijn ook op zoek naar andere manieren om onze verhalen te vertellen. Daarom maken wij deze krant zelf.

Lees verder

Het Vliegende Tapijt

Het Vliegende Tapijt, een tweejarig kunstproject dat textiele werkvormen mengt met theatrale voorstellingen en digitale interpretaties. Het verhaal van Mina, die in 1978 op 23-jarige leeftijd vanuit Marokko met haar man als gastarbeider naar Rotterdam kwam, is het startpunt. De titel verwijst naar haar situatie. Het Vliegende Tapijt staat metafoor voor het onderzoeken van de tijd en […]

Lees verder

Stille Heldinnen – The Movie

Nu alle theaters gesloten zijn vindt Women Connected nieuwe manieren om verhalen te vertellen. Daarom maken wij een film. Over vrouwelijkheid in tijden van emancipatie, over woorden die onuitgesproken blijven, over onvoorzien geweld, geheimen, en het stellen van grenzen.

Lees verder

Dance-oke

Dance-oke is net zoiets als karaoke, maar dan met dans in plaats van met zang. Aan de hand van videoclips zie je de bewegingen, die je vervolgens na kunt doen. Aan de hand van een videoclip zie je bewegingen en die kan je dan nadoen.

Lees verder

Stille Heldinnen 2020 – Moeders en Dochters, Dochters en Moeders

Niet één, maar twee. Er zijn zoveel mensen die naar ‘silent disco’ door én over Rotterdamse vrouwen willen, dat er met spoed volgende week een tweede voorstelling is bijgeboekt in Theater Rotterdam. Bedenker Women Connected is helemaal overdonderd: "Dit hadden we nooit kunnen dromen."

Lees verder

Stille Heldinnen 2019 – 100 Jaar Vrouwenkiesrecht

‘Who run the world? Girls!’, zingt Beyoncé. Het nummer vormt de soundtrack bij een soort modeshow van tientallen voornamelijk gekleurde vrouwen, gekleed in bonte stoffen. Women Connected brengt met De Stille Heldinnen Disco XL vrouwen bij elkaar uit alle hoeken van de wereld, met hun persoonlijke verhalen en hun problematiek. Verbinding en wederzijds begrip vormen de rode draad.

Lees verder

Naaiatelier: Stille Heldinnen

Normaal biedt onze repetitieruimte en het podium een veilige plek om je te ontwikkelen en om je verhaal te vertellen. Inmiddels is ons naaiatelier hiervoor een passend alternatief. Het is een plek waar vrouwen van alle culturen, generaties en achtergronden samenwerken, en in hun kracht staan om te groeien en bij te dragen.

Lees verder

Documentaire 1000 Stille Heldinnen

De afgelopen jaren hebben wij een flink aantal betekenisvolle voorstellingen geproduceerd door de ogen van vele vrouwen in onze multiculturele stad. Wat de impact is van deze werkwijze op de levens van de betrokken vrouwen, is in 2 jaar tijd vastgelegd door documentairemaker Stefan de Graaff.

Lees verder

de Weg naar Succes

De komende periode gaat Women Connected aan de slag met het thema SUCCES. Als een karavaan trekt zij met haar vrouwen door Rotterdam op zoek naar antwoorden omtrent de betekenis en interpretatie van succes.

Lees verder

Gesprekstafels

Aan de basis van elke voorstelling liggen gesprekken ten grondslag. Gesprekken vanuit het leven van een vrouw of over een bepaald thema. Deze gesprekken vinden plaats in groepsverband of individueel. Er is veel ervaring en er wordt gewerkt vanuit een veilige setting waar luisteren zonder oordelen en bevragen centraal staan.

Lees verder

Stille Heldinnen TV

Een televisieprogramma over de levens van Rotterdamse vrouwen, hun geheimen, de afstand en hun verbondenheid in tijden van COVID-19. Met 1.000+ vrouwen vierde Women Connected haar 5-jarige jubileum met de Stille Heldinnen Disco XL in de grote zaal van Theater Rotterdam. Een dag later werden alle theaters gesloten en sindsdien zijn alle Stille Heldinnen thuis. Hoe zien de dagen eruit van vrouwen die normaliter veel met elkaar in contact staan? Deze vrouwen hebben een vol bestaan, en nu?

Lees verder