Stille Heldinnen – The Movie

Women Connected  vindt nieuwe manieren om verhalen te vertellen. Daarom hebben wij een film gemaakt. Over vrouwelijkheid in tijden van emancipatie, over woorden die onuitgesproken blijven, over onvoorzien geweld, geheimen, en het stellen van grenzen.

Deze film is geen gewone registratie van een voorstelling, maar een film die samengesteld is met non-fictie scènes. Voor het maken van deze film hebben we ervoor gekozen om het theater te gebruiken als filmset. Elke scène is op een unieke manier vertaald naar beeld, geluid en vormgeving. Zo is er gebruik gemaakt van schaduwspel, foto-projecties, beweging, kostuums en poppenspel. Een gevarieerd repertoire van abstractie, realisme en videoclips in de tijdgeest van nu.

De scènes zijn ontstaan uit de gedachten en de geheimen die boven zijn komen drijven tijdens het thuiszitten. Fijne herinneringen komen los, maar soms kunnen die herinneringen ook confronterend zijn. Je gaat terug in de tijd en denkt na over de momenten die het leven voorgoed hebben veranderd en hoe bepalend die zijn geweest voor de toekomst? Heb ik het goed gedaan, heb ik spijt? Wat had ik anders gedaan, als ik beter had geweten?

Women Connected gelooft dat de ervaring van samen in het theater een voorstelling beleven onvervangbaar is. Daarom is deze film een bijzonder project gemaakt in de luwte van de lockdown.

“Schoonheid kan niet bestaan zonder lelijkheid”

Women Connected

Team

Regie: Kaat Zoontjens
Camera en montage: Stefan de Graaff
Geluidsontwerp en uitvoering: Tyn Smit
Licht: Wilco Hoefnagel en Jimmy Niesen
Productie: Inez Schatz
Bedrijfsvoering: Wing Tang
Spelers: Aida, Ahylia, Anita, Bea, Bruna, Chahrazad, Conny, Defina, Faehaa, Duaa Fine, Hajra, Henny, Henna, Ilina, Ilse, Irenea, Jacqueline, Joen, Lidia, Lucy, Linda, Loubna, Margriet, Marianne, Marlene, Marjan, Monniek, Morena, Mina, Nainy, Nisrine, Orlanda, Petra, Sarah, Sahra, Safiya, Semra, Shanti, Sharita, Shamin, Sry, Sylvia, Su Mei
Kostuums: Margriet Fok en Mary van Kleeff
Kunstwerk: Irenea Vicari
Props: het geheim van Vrijheid door de Bella Crea Donnas van Women Connected
Songtekst: Nainy Victoria
Met dank aan: Luxor Theater, Theater Zuidplein, Theater Rotterdam en Gemeente Rotterdam

Disclaimer: in goede overeenstemming met de theaters zijn tijdens de opnamen van deze film alle corona maatregelen in acht genomen.

Andere projecten

Bekijk alle projecten

Stille Heldinnen 2019 – 100 Jaar Vrouwenkiesrecht

‘Who run the world? Girls!’, zingt Beyoncé. Het nummer vormt de soundtrack bij een soort modeshow van tientallen voornamelijk gekleurde vrouwen, gekleed in bonte stoffen. Women Connected brengt met De Stille Heldinnen Disco XL vrouwen bij elkaar uit alle hoeken van de wereld, met hun persoonlijke verhalen en hun problematiek. Verbinding en wederzijds begrip vormen de rode draad.

Lees verder

Women Connected – de Krant

Het grootste podiumkunstennetwerk voor vrouwen in Rotterdam maakt nu ook een krant. Voor, door en van vrouwen. Normaliter maken wij voorstellingen in het theater, maar we zijn ook op zoek naar andere manieren om onze verhalen te vertellen. Daarom maken wij deze krant zelf.

Lees verder

Dance-oke

Dance-oke is net zoiets als karaoke, maar dan met dans in plaats van met zang. Aan de hand van videoclips zie je de bewegingen, die je vervolgens na kunt doen. Aan de hand van een videoclip zie je bewegingen en die kan je dan nadoen.

Lees verder

Gesprekstafels

Aan de basis van elke voorstelling liggen gesprekken ten grondslag. Gesprekken vanuit het leven van een vrouw of over een bepaald thema. Deze gesprekken vinden plaats in groepsverband of individueel. Er is veel ervaring en er wordt gewerkt vanuit een veilige setting waar luisteren zonder oordelen en bevragen centraal staan.

Lees verder

Naaiatelier: Stille Heldinnen

Normaal biedt onze repetitieruimte en het podium een veilige plek om je te ontwikkelen en om je verhaal te vertellen. Inmiddels is ons naaiatelier hiervoor een passend alternatief. Het is een plek waar vrouwen van alle culturen, generaties en achtergronden samenwerken, en in hun kracht staan om te groeien en bij te dragen.

Lees verder

de Weg naar Succes

De komende periode gaat Women Connected aan de slag met het thema SUCCES. Als een karavaan trekt zij met haar vrouwen door Rotterdam op zoek naar antwoorden omtrent de betekenis en interpretatie van succes.

Lees verder

Stille Heldinnen TV

Een televisieprogramma over de levens van Rotterdamse vrouwen, hun geheimen, de afstand en hun verbondenheid in tijden van COVID-19. Met 1.000+ vrouwen vierde Women Connected haar 5-jarige jubileum met de Stille Heldinnen Disco XL in de grote zaal van Theater Rotterdam. Een dag later werden alle theaters gesloten en sindsdien zijn alle Stille Heldinnen thuis. Hoe zien de dagen eruit van vrouwen die normaliter veel met elkaar in contact staan? Deze vrouwen hebben een vol bestaan, en nu?

Lees verder

Stille Heldinnen 2020 – Moeders en Dochters, Dochters en Moeders

Niet één, maar twee. Er zijn zoveel mensen die naar ‘silent disco’ door én over Rotterdamse vrouwen willen, dat er met spoed volgende week een tweede voorstelling is bijgeboekt in Theater Rotterdam. Bedenker Women Connected is helemaal overdonderd: "Dit hadden we nooit kunnen dromen."

Lees verder

Documentaire 1000 Stille Heldinnen

De afgelopen jaren hebben wij een flink aantal betekenisvolle voorstellingen geproduceerd door de ogen van vele vrouwen in onze multiculturele stad. Wat de impact is van deze werkwijze op de levens van de betrokken vrouwen, is in 2 jaar tijd vastgelegd door documentairemaker Stefan de Graaff.

Lees verder

Stille Heldinnen Speciale editie – Opening Theater Zuidplein

Lucy: "Juist in deze angstige tijden moeten we dapper zijn. En dat is precies wat we bij Women Connected doen.” Na maanden van repeteren leek het er op dat onze voorstelling Stille Heldinnen Disco in Theater Zuidplein toch niet door kon gaan. Een flinke domper voor ons allemaal, want juist in deze tijd hebben we elkaar nodig. Het vertrouwen en de sterke connectie met elkaar.

Lees verder

Het Vliegende Tapijt

Het Vliegende Tapijt, een tweejarig kunstproject dat textiele werkvormen mengt met theatrale voorstellingen en digitale interpretaties. Het verhaal van Mina, die in 1978 op 23-jarige leeftijd vanuit Marokko met haar man als gastarbeider naar Rotterdam kwam, is het startpunt. De titel verwijst naar haar situatie. Het Vliegende Tapijt staat metafoor voor het onderzoeken van de tijd en […]

Lees verder