Stille Heldinnen 2020 – Moeders en Dochters, Dochters en Moeders

Niet één, maar twee. Er zijn zoveel mensen die naar ‘silent disco’ door én over Rotterdamse vrouwen willen, dat er met spoed volgende week een tweede voorstelling is bijgeboekt in Theater Rotterdam. Bedenker Women Connected is helemaal overdonderd: “Dit hadden we nooit kunnen dromen.”

 

Moeders en dochters staan centraal in deze voorstelling. Daarmee viert Women Connected het vijfjarige bestaan en internationale vrouwendag.  “Mijn moeder is nu 98 jaar.”, vertelt de van geboorte Rotterdamse Margriet. “Zij werd zwaar dement en ging naar een verpleeghuis. Daarover heb ik een gedicht geschreven dat ik voordraag in de voorstelling. Het is fijn om daarover te kunnen praten. Elke cultuur zorgt op zijn eigen manier voor de ouderen. Soms lukt dat niet, bijvoorbeeld als iemand uit haar land is gevlucht. We hebben samen heel wat gehuild om onze moeders.”

Marlène is geboren op Curaçao. Zij is de zeventiende telg in een gezin met negentien kinderen. De meesten waren meisjes, waardoor Marlène zo’n vijftien moeders had. “Verwend was ik niet”, vertelt Marlène. “Daar was geen tijd en ook geen geld voor.” Heel anders is de ervaring van Lucy uit China. Lucy was het enige kind thuis. Toen haar moeder op haar sterfbed lag, pakte Lucy onmiddellijk het vliegtuig naar haar ouderlijk huis, maar ze kwam te laat. Lucy: “Al zeven jaar voel ik me daar schuldig over. In de voorstelling lees ik een brief aan mijn moeder voor. Daarin zeg ik: ‘Sorry mam, ik hou van je.”

In het Algemeen Dagblad:  Stormloop op ‘stille disco’ met intieme verhalen van Rotterdamse vrouwen

In een mum van tijd vlogen de 850 kaartjes weg voor de Stille Heldinnen Disco XL volgende week dinsdag bij Theater Rotterdam. Daarin vertellen gewone Rotterdamse vrouwen over hun leven. Die opzet slaat aan. ,,Ik dacht: daar gaan we weer, het ging zo hard, moeten we straks weer nee verkopen’’, zegt theatermaakster Inez Schatz van Women Connected. ,,Totdat Theater Rotterdam zei: jullie moeten echt een twee voorstelling doen. Nee toch? Maar echt, het is bizar, maar we hebben het gedaan.’’

Genieten van seks

Over moederschap, relaties, vluchten uit je land, taboes, seks, misbruik. ,,Alles komt aan bod. Van geboorte tot dood. Het zijn veel intieme verhalen, bijvoorbeeld over het mogen genieten van seks en hoe breng je dat goed over op je dochter of zoon. Er is een moeder die dat via Whatsapp doet, zo vertelt ze. We hebben een overgrootmoeder uit een gezin van 19 die optreedt samen met haar kleindochter en achterkleindochter. Heel bijzonder.’’

"Ik hoop dat Women Connected deze vrouwen hetzelfde brengt als het mij heeft gebracht."

Aida

Aida over de productie en publiekswerving:

“In april 2019 deed ik voor het eerst de productie van De Stille Heldinnen Disco van Women Connected, een voorstelling gemaakt met Rotterdamse vrouwen van alle culturen en achtergronden. Jarenlang was ik een van de deelnemers van de Stille Heldinnen Disco en nu was ik ineens productiemedewerker. Ik heb er geen opleiding voor gedaan, heb geen ervaring en toch ontving Theater Rotterdam ons met veel respect. Ze dachten mee, hadden geduld en gaven ons vooral de ruimte om te leren en onszelf te ontplooien.

Niet alleen wij als beginnend productieteam kregen daardoor een kans. Ook de vrouwen die meespeelden én ons publiek. Allemaal vrouwen die niet snel naar het theater zouden komen, laat staan zelf in een voorstelling zouden spelen. Dat vind ik mooi. Dankzij de voorstelling heb ik geleerd dat taal geen barrière hoeft te zijn en dat ik meer kan dan ik dacht.

Nu ik werk als productiemedewerker, heb ik geleerd me in te leven in een ander en te begrijpen waarom we de dingen allemaal anders aanpakken. Dat vind ik aan de ene kant knap van mezelf, maar aan de andere kant ben ik ook heel blij dat ik bij Women Connected én Theater Rotterdam die mogelijkheid heb gekregen.”

Andere projecten

Bekijk alle projecten

Naaiatelier: Stille Heldinnen

Normaal biedt onze repetitieruimte en het podium een veilige plek om je te ontwikkelen en om je verhaal te vertellen. Inmiddels is ons naaiatelier hiervoor een passend alternatief. Het is een plek waar vrouwen van alle culturen, generaties en achtergronden samenwerken, en in hun kracht staan om te groeien en bij te dragen.

Lees verder

Dance-oke

Dance-oke is net zoiets als karaoke, maar dan met dans in plaats van met zang. Aan de hand van videoclips zie je de bewegingen, die je vervolgens na kunt doen. Aan de hand van een videoclip zie je bewegingen en die kan je dan nadoen.

Lees verder

Stille Heldinnen TV

Een televisieprogramma over de levens van Rotterdamse vrouwen, hun geheimen, de afstand en hun verbondenheid in tijden van COVID-19. Met 1.000+ vrouwen vierde Women Connected haar 5-jarige jubileum met de Stille Heldinnen Disco XL in de grote zaal van Theater Rotterdam. Een dag later werden alle theaters gesloten en sindsdien zijn alle Stille Heldinnen thuis. Hoe zien de dagen eruit van vrouwen die normaliter veel met elkaar in contact staan? Deze vrouwen hebben een vol bestaan, en nu?

Lees verder

Stille Heldinnen – The Movie

Nu alle theaters gesloten zijn vindt Women Connected nieuwe manieren om verhalen te vertellen. Daarom maken wij een film. Over vrouwelijkheid in tijden van emancipatie, over woorden die onuitgesproken blijven, over onvoorzien geweld, geheimen, en het stellen van grenzen.

Lees verder

Documentaire 1000 Stille Heldinnen

De afgelopen jaren hebben wij een flink aantal betekenisvolle voorstellingen geproduceerd door de ogen van vele vrouwen in onze multiculturele stad. Wat de impact is van deze werkwijze op de levens van de betrokken vrouwen, is in 2 jaar tijd vastgelegd door documentairemaker Stefan de Graaff.

Lees verder

Stille Heldinnen 2019 – 100 Jaar Vrouwenkiesrecht

‘Who run the world? Girls!’, zingt Beyoncé. Het nummer vormt de soundtrack bij een soort modeshow van tientallen voornamelijk gekleurde vrouwen, gekleed in bonte stoffen. Women Connected brengt met De Stille Heldinnen Disco XL vrouwen bij elkaar uit alle hoeken van de wereld, met hun persoonlijke verhalen en hun problematiek. Verbinding en wederzijds begrip vormen de rode draad.

Lees verder

de Weg naar Succes

De komende periode gaat Women Connected aan de slag met het thema SUCCES. Als een karavaan trekt zij met haar vrouwen door Rotterdam op zoek naar antwoorden omtrent de betekenis en interpretatie van succes.

Lees verder

Women Connected – de Krant

Het grootste podiumkunstennetwerk voor vrouwen in Rotterdam maakt nu ook een krant. Voor, door en van vrouwen. Normaliter maken wij voorstellingen in het theater, maar we zijn ook op zoek naar andere manieren om onze verhalen te vertellen. Daarom maken wij deze krant zelf.

Lees verder

Stille Heldinnen Speciale editie – Opening Theater Zuidplein

Lucy: "Juist in deze angstige tijden moeten we dapper zijn. En dat is precies wat we bij Women Connected doen.” Na maanden van repeteren leek het er op dat onze voorstelling Stille Heldinnen Disco in Theater Zuidplein toch niet door kon gaan. Een flinke domper voor ons allemaal, want juist in deze tijd hebben we elkaar nodig. Het vertrouwen en de sterke connectie met elkaar.

Lees verder

Het Vliegende Tapijt

Het Vliegende Tapijt, een tweejarig kunstproject dat textiele werkvormen mengt met theatrale voorstellingen en digitale interpretaties. Het verhaal van Mina, die in 1978 op 23-jarige leeftijd vanuit Marokko met haar man als gastarbeider naar Rotterdam kwam, is het startpunt. De titel verwijst naar haar situatie. Het Vliegende Tapijt staat metafoor voor het onderzoeken van de tijd en […]

Lees verder

Gesprekstafels

Aan de basis van elke voorstelling liggen gesprekken ten grondslag. Gesprekken vanuit het leven van een vrouw of over een bepaald thema. Deze gesprekken vinden plaats in groepsverband of individueel. Er is veel ervaring en er wordt gewerkt vanuit een veilige setting waar luisteren zonder oordelen en bevragen centraal staan.

Lees verder