Documentaire 1000 Stille Heldinnen

Women Connected heeft een artistiek doel met een sociale werkwijze. We zijn cultureel divers én inclusief. Wat de impact is van deze werkwijze op de levens van de betrokken vrouwen, is in 2 jaar tijd vastgelegd door documentairemaker Stefan de Graaff.

 

De afgelopen jaren hebben wij een flink aantal betekenisvolle voorstellingen geproduceerd door de ogen van vele vrouwen in onze multiculturele stad. De basis van deze voorstellingen zijn persoonlijke verhalen die de vrouwen met elkaar delen. Tijdens het proces van voorbereiding tot aan het optreden hebben de vrouwen de ruimte om zichzelf te ontplooien en ontwikkelen ze zichtbaar hun zelfvertrouwen.

Door de ogen van vijf vrouwen maak je kennis met theatergezelschap Women Connected.
Regisseur Kaat Zoontjens en producer Inez Schatz zijn vastbesloten om van hun ‘1000 Stille Heldinnen Disco XL’ een groot succes te maken. Terwijl zij hard werken om de productie klaar te maken voor een uitverkochte première in een van de grootste theaters van Rotterdam, maak je kennis met Aïda, Jacqueline, Sara, Chahrazad en Shamin. Ze nemen je soms mee op een emotionele achtbaanrit wanneer ze kleine delen van hun levensverhalen delen. Hoewel ze uit verschillende culturele achtergronden komen, delen ze vergelijkbare ervaringen, zoals vluchten voor oorlog. Langzaamaan beseffen ze dat ze een nieuw thuis hebben gevonden, het podium delen en deel uitmaken van Women Connected.

"Tis dat onze meisjes nog niet oud genoeg zijn om dit te begrijpen, maar dit zijn echte rolmodellen in plaats van die zgn. influencers van tegenwoordig."

Kijker

Ontvangst

De documentaire “1000 Stille Heldinnen” werd op 23 januari 2020 vertoond in Islemunda, podium van IJsselmonde, in bijzijn van alle spelers, onze partners en fans. Zie hier een greep uit de reacties van kijkers:

“Gewéldige documentaire! Zo zichtbaar hoeveel dit voor de vrouwen betekent en hoe gegroeid zij zijn door dit project. Super!”

“Een hele mooie film, we hebben er van genoten en waren weer ontroert door de indringende verhalen en door de kracht van de vrouwen.”

“Mijn petje af voor de manier waarop deze krachtige vrouwen laagdrempelig zonder schroom hun verhalen vertellen. Een mooi project waar alle nationaliteiten verbonden zijn met elkaar! Zo hoort het te zijn. De stille heldinnen zijn dappere heldinnen!”

“Ik was ontroerd om de vrouwen te horen vertellen hoe sterker ze zijn geworden door het proces van repetities een jaar lang. Prachtig project met veel resultaat op vele terreinen. Ik hoop een voorstelling bij te kunnen wonen.”

“Fijn dat de werkwijze van Women Connected heel inzichtelijk en heel warm met prachtige beelden en bijzondere verhalen nog meer duidelijk is geworden voor buitenstaanders.”

Bekijk de documentaire

Nieuwsgierig geworden?
De trailer van de documentaire kun je via onderstaande link bekijken.

Portugal here we come!

We zijn vereerd dat MEXE, het Art en Community Festival in Portugal onze documentaire 1.000 Stille Heldinnen heeft...

Nieuwe filmpjes

Bekijk alle filmpjes

Andere projecten

Bekijk alle projecten

Stille Heldinnen – The Movie

Nu alle theaters gesloten zijn vindt Women Connected nieuwe manieren om verhalen te vertellen. Daarom maken wij een film. Over vrouwelijkheid in tijden van emancipatie, over woorden die onuitgesproken blijven, over onvoorzien geweld, geheimen, en het stellen van grenzen.

Lees verder

Stille Heldinnen TV

Een televisieprogramma over de levens van Rotterdamse vrouwen, hun geheimen, de afstand en hun verbondenheid in tijden van COVID-19. Met 1.000+ vrouwen vierde Women Connected haar 5-jarige jubileum met de Stille Heldinnen Disco XL in de grote zaal van Theater Rotterdam. Een dag later werden alle theaters gesloten en sindsdien zijn alle Stille Heldinnen thuis. Hoe zien de dagen eruit van vrouwen die normaliter veel met elkaar in contact staan? Deze vrouwen hebben een vol bestaan, en nu?

Lees verder

Dance-oke

Dance-oke is net zoiets als karaoke, maar dan met dans in plaats van met zang. Aan de hand van videoclips zie je de bewegingen, die je vervolgens na kunt doen. Aan de hand van een videoclip zie je bewegingen en die kan je dan nadoen.

Lees verder

Stille Heldinnen 2019 – 100 Jaar Vrouwenkiesrecht

‘Who run the world? Girls!’, zingt Beyoncé. Het nummer vormt de soundtrack bij een soort modeshow van tientallen voornamelijk gekleurde vrouwen, gekleed in bonte stoffen. Women Connected brengt met De Stille Heldinnen Disco XL vrouwen bij elkaar uit alle hoeken van de wereld, met hun persoonlijke verhalen en hun problematiek. Verbinding en wederzijds begrip vormen de rode draad.

Lees verder

Stille Heldinnen 2020 – Moeders en Dochters, Dochters en Moeders

Niet één, maar twee. Er zijn zoveel mensen die naar ‘silent disco’ door én over Rotterdamse vrouwen willen, dat er met spoed volgende week een tweede voorstelling is bijgeboekt in Theater Rotterdam. Bedenker Women Connected is helemaal overdonderd: "Dit hadden we nooit kunnen dromen."

Lees verder

Het Vliegende Tapijt

Het Vliegende Tapijt, een tweejarig kunstproject dat textiele werkvormen mengt met theatrale voorstellingen en digitale interpretaties. Het verhaal van Mina, die in 1978 op 23-jarige leeftijd vanuit Marokko met haar man als gastarbeider naar Rotterdam kwam, is het startpunt. De titel verwijst naar haar situatie. Het Vliegende Tapijt staat metafoor voor het onderzoeken van de tijd en […]

Lees verder

Naaiatelier: Stille Heldinnen

Normaal biedt onze repetitieruimte en het podium een veilige plek om je te ontwikkelen en om je verhaal te vertellen. Inmiddels is ons naaiatelier hiervoor een passend alternatief. Het is een plek waar vrouwen van alle culturen, generaties en achtergronden samenwerken, en in hun kracht staan om te groeien en bij te dragen.

Lees verder

Stille Heldinnen Speciale editie – Opening Theater Zuidplein

Lucy: "Juist in deze angstige tijden moeten we dapper zijn. En dat is precies wat we bij Women Connected doen.” Na maanden van repeteren leek het er op dat onze voorstelling Stille Heldinnen Disco in Theater Zuidplein toch niet door kon gaan. Een flinke domper voor ons allemaal, want juist in deze tijd hebben we elkaar nodig. Het vertrouwen en de sterke connectie met elkaar.

Lees verder

Gesprekstafels

Aan de basis van elke voorstelling liggen gesprekken ten grondslag. Gesprekken vanuit het leven van een vrouw of over een bepaald thema. Deze gesprekken vinden plaats in groepsverband of individueel. Er is veel ervaring en er wordt gewerkt vanuit een veilige setting waar luisteren zonder oordelen en bevragen centraal staan.

Lees verder

de Weg naar Succes

De komende periode gaat Women Connected aan de slag met het thema SUCCES. Als een karavaan trekt zij met haar vrouwen door Rotterdam op zoek naar antwoorden omtrent de betekenis en interpretatie van succes.

Lees verder

Women Connected – de Krant

Het grootste podiumkunstennetwerk voor vrouwen in Rotterdam maakt nu ook een krant. Voor, door en van vrouwen. Normaliter maken wij voorstellingen in het theater, maar we zijn ook op zoek naar andere manieren om onze verhalen te vertellen. Daarom maken wij deze krant zelf.

Lees verder