2022 was een feestje dat we niet zonder jou hadden kunnen vieren

De oliebollen liggen in een schaal, de champagne staat klaar en we hebben onwijs veel zin in 2023. Maar voordat Women Connected knallend het nieuwe jaar ingaat, blikken we nog even terug op de mooie gebeurtenissen uit 2022. Want alhoewel dit jaar klein begon op een laptopscherm, eindigde het groots met Het Vliegende Tapijt in Theater Rotterdam — en dat is iets wat we graag delen.

In januari en februari leefden we nog in een lockdown, waarbij de theaters de deuren gesloten hielden. Gelukkig zochten we het contact met elkaar wel gewoon op, bijvoorbeeld tijdens de Zoom nieuwjaars-dansparty. Maar de eerste twee maanden waren vooral een stilte voor de storm.

In maart beleefden we een van de drukste maanden van het jaar, waarbij we van de ene toffe activiteit naar de andere gingen. Zo hoorden we heel onverwachts dat Women Connected de Doro Siepelprijs had gewonnen, en Kaat & Wing namen de prijs op 7 maart met een beduusde glimlach in ontvangst. Een dag later vierden we Internationale Vrouwendag met een Zoom-party vanuit Theater Rotterdam, gestreamd naar verschillende (thuis)locaties en zelfs een jurylid in Australië. Ook stonden we in maart op het dak van het Depot Boijmans Van Beuningen, om een scène uit De Weg Naar Succes te presenteren aan de nieuwe Staatssecretaris van Cultuur en Media, Gunay Uslu, die een werkbezoek bracht aan Rotterdam. Niet veel later was de hele voorstelling te zien tijdens onze ‘Kijk, Doe, Praat en Dans Mee’-dagen in Theater Zuidplein, waar we veel van jullie tegenkwamen. We rondden de maand af met een klapper, omdat Women Connected op 24 maart een ZieZuid award won vanwege onze culturele, maatschappelijke bijdrage aan Rotterdam-Zuid.

De spelers en publiek van De Weg Naar Succes in Theater Zuidplein. Beeld: Hannah Rosalie.

 

Tussendoor bleven de repetities op volle toeren draaien. In april werd het eerste zaadje voor Young Connected geplant, tijdens de eerste repetitie met nieuwe, jonge gezichten vanuit de Women Connected-kringen. Hierbij werd er gesproken over vrouwelijkheid en identiteit. Want wat is de toekomst van de vrouw, en hoe zullen wij ons over tien jaar identificeren? Sindsdien komt Young Connected tweewekelijks bijeen om vraagstukken te bespreken over vrouwelijke identiteit en alles wat daarbij komt kijken.

In mei vonden de eerste fotoshoot en video-opnames van Het Vliegende Tapijt plaats, waar de foto’s die nu het project sieren werden gemaakt. Ook stonden Kaat & Wing op de voorpagina van Vers Beton, met een groots interview over de missie en werkwijze van Women Connected. Nog net voor de seizoensafsluiting waren we te zien tijdens het Moestuin Festival in Vlaardingen met een voorstelling van Het Succes van Chahrazad. Op 21 juni, de eerste dag van onze zomerstop, vierden we dat we een paar maanden konden genieten en bijkomen van een succesvol theaterseizoen. Terwijl het creatieve atelier hard doorwerkte aan de voorbereidingen van Het Vliegende Tapijt, gingen spelers afwisselend op reis. Zo vertrokken spelers naar Suriname en Bosnië, maar ook Terschelling en Guatemala, om uiteindelijk in september weer uitgerust in Rotterdam te arriveren.

De laatste bijeenkomst van Women Connected voor de zomerstop.

 

Want mijn hemel, vanaf september was Women Connected niet meer te stoppen. Tijdens een (besloten) lancering werd Het Luister Kookboek ‘Door smaken verbonden’ aan de wereld geïntroduceerd. Hierin zijn geheime familierecepten van over de hele wereld samengekomen in een heus boek, dat verkrijgbaar is bij verschillende boekwinkels in Rotterdam en via onze website. In het kookboek vind je de verlangens en dromen van spelers, gepaard met hun meest succesvolle smaken en lievelingsrecepten.

Het kookboek diende als een goede bodem voor de rest van het jaar, want eind september steeg Het Vliegende Tapijt voor het eerst publiekelijk op. Sindsdien is ons project al op verschillende plekken neergedaald. De eerste stop was de Centrale Bibliotheek Rotterdam, waar workshop-deelnemers meewerkten aan het vilt kunstwerk. Daarna volgde Bibliotheek Ommoord, waar de haak- en breinaalden tevoorschijn werden gehaald om een steekje bij te dragen. Tussendoor werd er achter de schermen een samenwerking opgestart met V2_Lab, om te verkennen hoe we de verbinding en interactie binnen Women Connected kunnen versterken met digitale media.

In december landde Het Vliegende Tapijt in Theater Rotterdam, voor de meeslepende VILT performance. Twee dagen lang verwelkomden we bezoekers in het theater met een performance over het vinden van je plaats in deze wereld, en de verschillende plekken en gedachten waartussen je kunt zweven. Binnenkort lees je meer over de VILT performance in een theaterverslag, maar voor het zover is willen we je nog herinneren aan het Krachtzakje. Dit dit doe-het-zelf pakketje lanceerde tijdens de VILT performance, en nodigt iedereen uit om bij te dragen aan Het Vliegende Tapijt. Door je eigen portret op een zakje te borduren, en die te vullen met dingetjes die jou kracht geven, maak je een persoonlijk kunstwerkje dat onderdeel wordt van het textiel kunstwerk.

VILT performance op 14 december in Theater Rotterdam. Beeld: Hannah Rosalie.

 

Dat was het dan zo’n beetje, de hoogtepunten in het jaar van Women Connected. Toch is hier niet eens alles beschreven. Dit jaar was een aaneenschakeling van grote gebeurtenissen, maar de meelevende tranen, onderlinge liefde en sterke connecties waarderen wij misschien wel meer. Van oude bekenden tot aan nieuwe gezichten, 2022 was een feestje dat we niet zonder jou hadden kunnen vieren.

Onze dank gaat uit naar alle deelnemers, medewerkers, stakeholders, supporters, partners en WOCO vriendinnen. Dankjewel voor jouw connectie met Women Connected — en tot volgend jaar!


Het jaar door de ogen van onze dames

2022 was een jaar met een boel hoogtepunten, die jullie zelf het beste kunnen verwoorden. Daarom vroegen wij een aantal spelers en medewerkers van Women Connected om hun 2022 te beschrijven.


Kaat “Ik kreeg heel veel energie van ons Het Vliegende Tapijt project. In de coronaperiode ontstond een bijzondere groep bevlogen vrouwen, die heel veel vakkennis over handwerk bezitten. We bedachten een nieuwe werkwijze met de Bibliotheek Rotterdam, die zich toentertijd nog moest gaan bewijzen. Samen met de theaters en al onze dames ontstond een werkproces vol bruisende energie, die zich manifesteerde in VILT: onze eerste theatrale landing in Theater Rotterdam. Ik heb heel veel zin het vervolg, en alle mooie ontwikkelingen die eraan komen. Bovenal ben ik heel dankbaar dat we met deze bijzondere, liefdevolle groep vrouwen samenwerken. Elke dag is weer een feestje!”

Anita “Het warme welkom waarmee ik iedere keer weer ontvangen werd en hoe Kijan het lied zong bij de VILT performance hebben mij dit jaar emotioneel geraakt.” 

Petra “Never a dull moment” – “Na 7 jaar betrokken te zijn bij Women Connected is het afgelopen jaar anders. Het jaar stond in het teken van WOL, die we kregen gedoneerd van lokale schapen en alpaca boeren. De voorbereidingen vonden het hele jaar door plaats, en met een klein groepje waren we hier zelfs op de heetste dagen van de zomer mee bezig. Na de zomer begon Het Vliegende Tapijt aan haar reis naar diverse bibliotheken, zodat veel vrouwen hun steekje konden bijdragen. Op 14 en 15 december was daar de VILT performance in Theater Rotterdam. Ik ben trots op iedereen die met enthousiasme en plezier hieraan heeft meegewerkt! Op naar 2023, waar het project haar reis vervolgt door de bibliotheken en alle vrouwen uit Rotterdam en omstreken worden uitgenodigd om hun steekje bij te dragen aan Het Vliegende Tapijt.”

Bea “Ik ben al 7 jaar bij Women Connected en het is één en al leuk met z’n allen!” 

Sharita “Het afgelopen jaar is voorbijgevlogen. Al met al is het een bewogen jaar, van lachen tot huilen. Helaas bleef mijn gezondheid een beetje hangen, maar ik heb mooie herinneringen aan onze optredens en samenwerkingen. Ik zou het geweldig vinden om dit nog vele keren te mogen beleven. Ik hoop dat alle leuke dingen en ervaringen meegaan naar het nieuwe jaar. Verder wens ik iedereen het beste toe, met gezondheid op de eerste plaats.”

Marianne “Ik heb in 2022 bij twee verschillende groepen binnen Women Connected gezeten, en ik vond ze beide heel leuk en hecht. Toen we bij de handwerkgroep met mijn geheimen aan de slag gingen, was ik heel blij met de mensen die meededen. Als ik moet kiezen voor mijn hoogtepunt van 2022, dan ga ik toch voor het theater.”

Fiene “Heb een heel leuk jaar achter de rug, flink genoten van onze lieve heldinnen. Lekker op vakantie geweest, heel veel meegemaakt, gelachen, gehuild. Noem maar op, ik vond het de bom. Hoop dat het komend jaar ook zo leuk zal zijn. Gezegende 2023.”

Kijan “Ik was blij om met jullie mee te doen, en ik hoop dat we in het nieuwe jaar samen betere en grotere optredens gaan doen.”

Faehaa “Ik kreeg tranen in mijn ogen toen ik de verhalen van Het Vliegende Tapijt zag en hoorde. Ik voelde toen dat, hoe verschillend we ook zijn, pijn ons verenigt, net zoals we zijn verenigd door uren plezier.”

Ahylia “Door Women Connected vergeet ik voor even de droevige gebeurtenissen in mijn leven, en dat is mijn hoogtepunt. Ik heb altijd zin om bij jullie te zijn, samen met de krachtige heldinnen. We motiveren elkaar om ondanks de omstandigheden door te gaan. Iedereen heeft een eigen verhaal, en als we bij elkaar zijn, geeft dat zoveel energie. Daar put ik kracht uit. Mijn hoogtepunt is daarom dat ondanks de droevige tijden, ik toch mee doe aan Women Connected. Soms is mijn hoofd er niet naar, maar toch sta ik op en doe ik mee!”

Aida “In het afgelopen jaar kreeg ik het gevoel dat we op onze oude, vertrouwde manier konden werken in het theater, zonder de afstands maatregelen en dat we ons publiek met open armen mochten ontvangen. Op onze reis met Het Vliegende Tapijt raken en ontwaken we onze bezoekers.”

Lenie “Wat begon als een leuke gelegenheid om weer eens te vilten is veranderd in een langer project van bezig zijn met textiel, veel nieuwe vrouwen leren kennen, plezier hebben, verhalen horen en zelfs optreden in theater Rotterdam. Bijna een soort achtbaan. Wat een leuke ervaring. Met veel plezier kijk ik uit naar het vervolg. Ja, echt de verbinding ervaren.”

Ursula“Tijdens voorstellingen kijk ik altijd vol bewondering en waardering naar de personen op het podium. Wat een lef! Mijn hoogtepunt in 2022 is dat IK nu tussen de Heldinnen van Women Connected op het podium mocht staan. Nooit gedacht dat ik het zou kunnen of durven. Ook heeft het afgelopen jaar mij geleerd stappen te durven zetten uit mijn comfortzone en alles wat op m’n pad kwam met open armen te ontvangen zonder over mijn grenzen te gaan.”

Monique “Een kinderdroom is uitgekomen dankzij Women Connected!
3 jaar geleden mocht ik voor het eerst meedoen met de 1000 Stille Heldinnen voorstelling in Theater Rotterdam. Het gevoel dat ik voor zoveel publiek mocht spelen ontroerde mij. En wat een verademing was het toen we na de lockdown weer mochten spelen. In “Het Succes van Chahrazad’’ vertolkte ik een kleine rol, wat ik super leuk vond. Ik wist; dit is het begin van een veel grotere weg die ik wil bewandelen. Mijn wens is dan ook uiteindelijk mijn eigen verhaal te mogen vertellen bij een voorstelling van Women Connected. Een rol die het publiek verteld wie Monique is! Samen met alle andere prachtige vrouwen zijn wij samen die rode draad, verbonden door al de persoonlijke verhalen heen, geweven als een groot wonderlijk kleed, die als een warme deken om de mensen heen wordt geslagen wanneer ze naar onze shows komen kijken. Kleurrijk en divers in alles wat we doen! Ik ben dankbaar dat ik hier een klein onderdeel van mag zijn.”


Wacht even! Wat nu verder?
Voor 2023 kijken wij uit naar de verdere reis van Het Vliegende Tapijt, waarbij we jou ook graag weer zien verschijnen. Zo zijn we vanaf 12 januari in de Bibliotheek Zuidplein te vinden voor de workshops van Het Vliegende Tapijt. Tijdens Internationale Vrouwendag, op 7 en 8 maart, vindt de DRAAD performance plaats. De grote eindperformance STOF is in juni in Theater Rotterdam te bezichtigen. Eind volgend jaar, van 18 november (2023) tot 7 januari (2024), is de eindexpositie van Het Vliegende Tapijt in de Centrale Bibliotheek Rotterdam te bewonderen — met draaimomenten voor de Het Vliegende Tapijt documentaire als doorlopend proces. Tot dan!