Het Vliegende Tapijt in Bibliotheek Ommoord

Array

Haak- en breinaalden paraat: Het Vliegende Tapijt streek neer in Bibliotheek Ommoord

De laatste Het Vliegende Tapijt workshop in Bibliotheek Ommoord eindigde voor veel deelneemsters met de vraag: “Nou, dat was het dan… maar we zien elkaar snel weer, toch?”. Gelukkig was het antwoord daarop vaak een volmondige: ‘Ja!’.

Na vier succesvolle workshops in de knusse buurt-bieb was het afgelopen vrijdag de laatste keer dat Het Vliegende Tapijt neerdaalde in Ommoord. Je hoefde enkel het getik van haaknaalden en het opstijgende geroezemoes te volgen om Women Connected te vinden. Tussen stapels gekleurde bollen wol waren tientallen vrouwen in de weer met breinaalden een haaksteken, om een bijdrage te leveren aan het grote textiel kunstwerk van Het Vliegende Tapijt. Ook vrouwen zonder ervaring met haken of breien droegen hun steekje bij, met behulp van instructies van de buurvrouwen aan hun tafel. Nieuwkomers vonden hun persoonlijke techniek en gevorderde handwerkers polijsten hun werkwijze. Al snel was iedereen bezig met steken, omslaan, doorhalen en afhaken. 

Er werden meters lange slierten gehaakt, abstracte motieven gebreid en Raza draaide plukken wol met behendigheid om haar traditionele spintol. Maar vooral werd er gekletst over ieders persoonlijke betekenis van Het Vliegende Tapijt. Terwijl de thee werd uitgeschonken, vroeg Lilianne aan haar tafelgezelschap: ‘Wat houdt jullie momenteel bezig?’. Hoewel de antwoorden uit elkaar liepen, van meer aansluiting in de buurt vinden tot aan de Nederlandse taal leren, was er onderling begrip voor ieders situatie. Ook met vragen op de bekende Pickwick-theezakjes werden gesprekken geopend over falen, de toekomst en de thuissituaties. Tussendoor moedigde Rozemarijne aan om canon te zingen, waarna de bibliotheek werd gevuld met een tweestemmige adaptatie van een Afrikaans lied. 

Op het einde van de laatste workshop ochtend werden de haaknaalden en wol garen voorzichtig ingepakt en mee naar huis genomen, om daar verder te werken aan de eigen textiel kunstwerkjes. Er heerste enige teleurstelling over het idee dat dit de laatste keer in Rotterdam Noord-Oost was, maar de deelneemsters hadden er vertrouwen in elkaar weer te treffen bij de VILT performance in december, of bij de workshops in Zuidplein. Zien we jou daar ook?