Het Vliegende Tapijt in de Centrale Bibliotheek

Array

Schapenwolgeur en geroezemoes: Het Vliegende Tapijt streek neer in de Centrale Bibliotheek Rotterdam

Afgelopen maand was de hal van de Centrale Bibliotheek Rotterdam op dinsdagmiddag het domein van Women Connected. Achter in de hal van de bibliotheek steeg een gezellig geroezemoes op van vrouwen die in de weer waren met wol. Oorzaak van de levendigheid? De deelneemsters droegen een steekje bij aan de textielworkshop van Het Vliegende Tapijt, een grote artistieke manifestatie waarbij de verhalen van Rotterdamse vrouwen samenkomen. In de Centrale Bibliotheek werd gewerkt aan het vilt-kunstwerk van Het Vliegende Tapijt.

Verschillende tafels in de hal van de Centrale Bibliotheek waren getransformeerd tot handwerkplekken. Het creatieve team van Women Connected was druk in de weer om de nieuwe deelneemsters de kunst van het vilten bij te brengen, want voor veel vrouwen was dit nieuw. Al snel werden bollen alpaca- en schapenwol gekaard, met een ouderwetse reuzenborstel. Ook namen tientallen vrouwen de taak op zich om strengen wol te kaarden of te spinnen. Verder werden de gekaarde stukken wol gesopt, gevilt en gerold. De Sunlight zeep die werd gebruikt bij het viltproces vloeide over de linoleum vloer, maar het weerhield de vrouwen niet om de wol uitvoerig met de handen te vilten. 

Bibliotheekbezoekers keken nieuwsgierig toe en een enkeling sloot zich aan bij de bedrijvigheid. Tijdens de middagen werd er hard gewerkt aan het textielkunstwerk, al werd er bovenal gekletst. De koffie en thee werd rijkelijk uitgeschonken en de goede verhalen brachten de vrouwen nader samen. Mooie herinneringen over het leven en minder leuke problemen werden gedeeld over de tafels. Ondanks de zeep roken handen een dag later nog steeds naar alpaca en schaap, maar dat bleef in een fijne herinnering aan een goed gespendeerde middag. 

Heb je de workshops gemist en vind je dat jammer? Women Connected blijft de komende maanden op reis door Rotterdam. De volgende textielworkshops van Het Vliegende Tapijt vinden in november plaats in Bibliotheek Ommoord. Kijk de website van Women Connected voor meer informatie. 

Het Vliegende Tapijt

De stukken vilt die gedurende de middagen in de Centrale Bibliotheek Rotterdam werden gemaakt, resulteren in de grote theatrale, beeldende en luister-tentoonstelling van Het Vliegende Tapijt. Hier komen de verhalen en textielwerken van alle deelnemers samen. Eind 2022 worden de textielwerken gebruikt tijdens de VILT performance in Theater Rotterdam. In 2023 wordt het textielkunstwerk in de Centrale Bibliotheek Rotterdam tentoongesteld. Daarnaast wordt het kunstwerk onderdeel van de eindvoorstelling van Het Vliegende Tapijt, die in 2024 in Theater Rotterdam wordt getoond.