Ga naar de inhoud

Young Connected

Met Young Connected verbinden wij jonge vrouwen in Rotterdam op een inclusieve en creatieve manier.
Young Connected brengt jonge en werkende vrouwen, die de reguliere repetities niet kunnen bijwonen, ‘s avonds bijeen in Theater Rotterdam. Met tweewekelijkse open repetities wordt er gepraat, gedanst en gezongen met de nieuwe generatie jongeren.

Thema’s

In de repetities bespreken we nieuwe interpretaties van gender in de toekomst. De thema’s die besproken tijdens de Young Connected repetities zijn gerelateerd aan man-vrouw-gender issues, vrouwelijkheid binnen de maatschappij en de keuzes die we maken als vrouw/meisje/mens ten opzichte van onze (groot)moeders. Ook onderwerpen zoals mental health en de invloed van social media worden besproken.

Marjan, één van de deelneemsters van Young Connected, schrijft: “Tijdens één van de repetities werd deze zin aangevuld: ‘I am (not) my (grand)mother because…’ De persoonlijke uitspraken werden uitgebeeld door middel van een gebaar of dansbeweging. Hoe kunnen we terugkerende patronen en denkbeelden doorbreken?”

Een Young Connected deelnemer licht toe: ‘Laten we elkaar als mens gaan zien in plaats van als een ‘product’. Te vaak krijgen we een etiket toegewezen. Laten we deze cirkel doorbreken door het labeltje eraf te halen en elkaar te zien zoals wij echt zijn.’ Mahshid, uit Iran, beargumenteert dat dit ‘unlabeling’ bij jezelf begint, dat het gevoel erbij te horen van de maatschappij afhangt, hoe ‘de ander’ jou ziet of wil zien, zónder dat label.

Vanwege de vele nationaliteiten binnen de groep is de voertaal tijdens de repetities Engels, een universele taal. Konstantina uit Griekenland merkt op dat creativiteit, kunst en muziek ook universeel zijn. ‘Zelfs al spreek je de taal een beetje, meedoen en samen iets doen creëert een gevoel van saamhorigheid.’ Naast diverse kunstvormen hebben we ook onze vijf zintuigen en die zorgen ervoor dat we de wereld om ons heen begrijpen. Tegenwoordig richten we ons meer op de verbale, de gesproken kant, terwijl we ons meer zouden moeten gaan richten op dat wat juist níet gezegd wordt en waarbij we luisteren om te kunnen spreken.

Doe mee!

Wil je ook een keer een repetitie van Young Connected bijwonen? App dan naar 06-51934550 of stuur ons een berichtje op Instagram.

In juni 2023 speelde Young Connected mee met de voorstelling STOF.