VILT performance in Theater Rotterdam
De VILT performance is onderdeel van Het Vliegende Tapijt, een beeldend en theatraal kunstwerk dat draait om het vinden van je plaats in deze wereld, en de verschillende plekken en gedachten waartussen je kunt zweven.
Terwijl de kerst lichtjes fonkelen in de ramen van Theater Rotterdam, schitteren de vrouwen van Women Connected tijdens de VILT performance van Het Vliegende Tapijt. Het is hartje december en buiten vriest het, maar binnen blijft dat onopgemerkt. De foyer van het theater is uitgedost met een heus podium. Op lange tafels ligt 8 meter vilt uitgespreid. Al vertellend, zingend en viltend leggen de spelers van Women Connected uit wat Het Vliegende Tapijt voor hen betekent. Met draadloze koptelefoons luistert het publiek aandachtig naar de stemmen van onder andere Hajra, Margriet en Kijan. En alhoewel het buiten koud is, is de performance van Women Connected even hartverwarmend als altijd.
De VILT performance is onderdeel van Het Vliegende Tapijt, een beeldend en theatraal kunstwerk dat draait om het vinden van je plaats in deze wereld, en de verschillende plekken en gedachten waartussen je kunt zweven. Letterlijk, als het gaat om landen en culturen, zoals Hajra vertelt tijdens haar moment in de VILT performance: “Ik ben aan twee kanten verdeeld. Mijn hart zegt vaak dat ik terugga naar Bosnië, maar mijn verstand zegt dat mijn toekomst hier is.” Maar ook als het gaat om gedachten en gevoelens, zoals Sharita toelicht: “Ik zweef ook, als een Vliegend Tapijt. In mijn slaap ga ik terug naar mijn ouderlijk huis in Suriname. Het is een verbondenheid die ik heb. Het is heel mooi, heel emotioneel.” Tijdens de VILT performance wordt vilt gebruikt om de gevoelens van verandering vatbaar te maken.
Vilt heeft een unieke eigenschap, en dat is dat als je vilt maakt, het voor eeuwig verandert. In de VILT performance legt Margriet uit: “Ik vind vilt heel bijzonder. Je bent bezig met haren, en als je die met warmte en wrijving aan elkaar verbindt, dan zijn ze voor de eeuwigheid veranderd. Je kunt ze nooit weer terugbrengen. Dat vind ik zoiets bijzonders, want heel veel oude handwerktechnieken kun je weer uit elkaar halen. Met vilt kan dat niet. Vilt zit in elkaar, dat moet je bijna met een mes uit elkaar snijden.”
Aan de lange tafels werkt een rij vilsters gestaag aan een vilten doek, door losse wolvezels met zeepwater te verbinden. De zachte bewegingen verbinden het vilt voor eeuwig. Bij iedere performance wordt een nieuw draad over de lappen vilt gedrapeert, als metafoor voor het vinden van je eigen weg binnen de veranderingen. Als een levensdraad. Iedere performance komt er een draad bij. Want iedereen vliegt op zijn eigen manier, maar uiteindelijk knopen we bij Women Connected alle draden aan elkaar.
Tevens werd tijdens de VILT performance het Krachtzakje geïntroduceerd: een doe-het-zelf pakket waarmee het publiek een steekje bij kan dragen aan Het Vliegende Tapijt. Op het Krachtzakje borduur je jouw eigen portret, en je vult het zakje met een object waar jij kracht uithaalt (bijvoorbeeld kruiden, stenen of stoffen). De VILT performance was een voorproefje van de grote, theatrale eindvoorstelling van Het Vliegende Tapijt in juni.
Fotografie: Hannah Rosalie