Ga naar de inhoud

Borsten kleien in de STU

In februari nodigde De STU het Women Connected Creatief Atelier uit voor een tweedaagse workshop borsten boetseren.
De STU is een gedeeld atelier waar negen vrouwelijke kunstenaars ieder een eigen discipline beoefent. Zo heeft ook sociaal kunstenaar Maaike Kalkhoven haar eigen plekje aan de Pijnackerstraat in Rotterdam en legde ons stap voor stap het hele proces van kleien uit. 

Op de eerste ochtend begonnen we met het vormgeven van de klei. Maaike legt uit dat luchtbellen in de klei het werkstuk kunnen laten scheuren of ontploffen in de oven, goed kneden dus.
Sommige van ons kozen voor eenvoudige vormen, terwijl anderen wat gedurfdere borsten creƫerden. Een ding hadden we gemeen: geen enkele borst werd hetzelfde! Een borst met een gepiercete tepel, een borst met opvallende aders, een hangborst, en zo veel meer.
Na een uur intensief werken werd het tijd om de klei te laten drogen, de volgende stap werd voorbereid: de biscuitstook. Vol verwachting verlieten we de STU over wat de week daarna zou brengen. 

Bij de tweede sessie mochten we de gedroogde klei glazuren en klaar maken voor de laatste stook. De tafel bedekt met een regenboog aan glazuren, elk potje een andere naam: vuuropaal, zand graniet, zonnevuur en vlammengroen. We brachten zorgvuldig ons glazuur aan, geen flauw idee hebbende hoe het er uiteindelijk uit zou komen te zien. Want het hele proces van kleien en bakken is altijd spannend en kan voor veel verrassingen zorgen.
Na afloop werden onze stukken voorzichtig in de oven geplaatst voor de glazuurstook. Het resultaat kun je op 8 maart komen bewonderen tijdens de LIVE Podcast Show.

Dank aan Maaike voor haar uitleg, geduld en inspiratie!
Benieuwd naar de STU? Volg hen op Instagram.

Galerij