Jacqueline

Jacqueline

Women Connected is mijn familie geworden, het betekent heel veel voor mij, een hechte band. Ik vind de sfeer hier fantastisch, ik kom voor vrouwendag speciaal eerder terug uit Suriname.

Luister hier naar Jacqueline

Als je iets hebt, dan moet je het van je af praten

Andere Women Connected vrouwen

Geboren in Maretraite in Suriname en al 50 jaar woonachtig in Rotterdam, waarvan 10 jaar in West en nu al 40 jaar in Charlois. “In 1975 speelde ik al theater, in het Surinaams en maakte kennis met Annelies toen ze stage kwam lopen bij Meneer Drenthe, mijn toneelvader. Annelies en ik hadden een klik en toen heeft ze me gevraagd om bij haar te komen spelen. Casa di Mama en Casa di Prins waren Jacqueline haar eerste voorstellingen en daar heeft ze Kaat leren kennen. Inmiddels heeft ze heel wat vrouwendagen en andere optredens achter de rug.

Jacqueline wordt blij van koken voor haar familie. “Vooral als iedereen het lekker vindt en ze vragen hoe het gemaakt wordt!” Ze droomt ervan om een groot huis, voor de hele familie, aan het water in Suriname te hebben. Wat Jacqueline moeilijk vindt? “Ik vind niks moeilijk, ik probeer voor alles een oplossing te vinden!”

Naast spelen in al die voorstellingen, helpt Jacqueline met de promotie van de voorstellingen. “Ik bel iedereen op als we een voorstelling hebben!” Waar ze kan helpen, helpt ze. Zo geeft ze bijvoorbeeld ook thuis kookles aan Adriana en Agnes, twee spelers van Op het lijf geschreven.

“Women Connected is familie geworden,” vertelt Jacqueline. “We hebben een hechte band en de sfeer bij Women Connected is fantastisch! Ik voel me hier heerlijk en een moeder van alle Women Connected kinderen! Ik blijf dan ook speciaal voor de voorstelling in Nederland, want normaal zit ik in deze tijd van het jaar in Suriname.”

Ria over Jacqueline

Vraag 1: Hoe heet je?
Jacqueline Josephine Balsemhof. Roepnamen zijn o.a Jacqueline of Cliene of Jack.

Vraag 2: Waar komt je achternaam Balsemhof vandaan?
Ik denk van een plantage waar mijn voorouders als slaaf gewerkt hebben. Misschien werden ze naar de naam van de baas vernoemd. Ik heb ook vernomen dat er twee Duitse broers waren die Balsemhof heetten.

Vraag 3: waar woon je?
In Charlois achter Zuidplein in de 3de Carnissestraat.

Vraag 4: waar ben je geboren en wanneer?
Ik ben 20 juli 1942 geboren in Suriname in de wijk “Ma Retraite” dit is een wijk even buiten Paramaribo.

Vraag 5: wanneer ben je naar Nederland gekomen?
In oktober 1969, ik ben gaan wonen in Rotterdam , in de wijk het “Oude Westen” Het was koud en in de winter sneeuwde het. Brrrrrr

Vraag 6: Had je heimwee?
Ik werd opgevangen door mijn schoonfamilie. Ik had een hele lieve schoonmoeder, ze trok me voor. Mijn schoonmoeder was lief voor me maar ik had een slechte man.

Vraag 7: Hoe ken je Women Connected?
Door Annelies. Ik speelde in een Surinaamse theatergroep en voor haar stage kwam ze daar kijken. Ze vroeg of ik in het Rotterdams Wijktheater kwam spelen. Vanuit het Wijktheater ontstond Women Connected.

Vraag 8: In welke voorstellingen heb je gespeeld?
In alle voorstellingen van Women Connected.

Vraag 9: waar word je blij van?
Met mijn kinderen,kleinkinderen en achterkleinkinderen eten. Dan zeggen ze “oma wat is het lekker , hoe maak je dat?” Dan zeg ik hoe ze ‘t moeten maken maar ze maken t nooit, ze komen liever bij mij eten. ( jacq moet hartelijk lachen)

Van toneel, toneel is mijn hobby- ik hou van gedichten opzeggen, ik mis tekst. Het is fijn om met elkaar te zijn, de hechte groep, het spelen, we begrijpen elkaar en we kunnen alles tegen elkaar zeggen.

Vraag 10: wat vind je moeilijk?
Ik vind niets moeilijk.

Vraag 11: vond je de periode met je “slechte “ man moeilijk?
Ja hij had voor het huwelijk een zwaar ongeluk gehad- in coma gelegen en daarom mocht hij niet drinken. Het dronk toch en dan werd hij gek dat was wel zwaar hij heeft me in het ziekenhuis geslagen. Ik moest onderduiken. Als hij me bij m’n wek stond op te wachten dan smokkelde mijn baas me in zijn auto naar buiten.

Vraag 12: wat wil je nog een keer heel graag doen in je leven?
Dat is een moeilijke vraag, ik heb al zoveel gedaan en zoveel gezien?

Vraag 13: Misschien een cruise maken?
Heb ik al een keer gedaan, maar een cruise naar de Zuid Amerikaanse landen zou ik wel willen maken.

Vraag 14: Waarom is Women Connected belangrijk voor je?
Ik ben er in gestapt en ik voel me “moeder” van Women Connected. Ik voel me thuis bij Women Connected.

Vraag 15: Ik zag je eens staren toen je in de kring zat en ik vroeg “ Jacqueline waar zit je aan te denken?” Toen zei je “aan Suriname”
Ja ik denk veel aan Suriname en ik droom elke nacht over Suriname, over vroeger met mijn vader en moeder, over mijn vriendinnetjes, over het bos en over het binnenland in met de boot over de rivieren.

Vraag 16: heb jij nou Indianenbloed?
Ja mijn moeder is een Indiaan en mijn vader een Creool. Mijn moeder is in het bos geboren en haar moeder stierf toen ze 10 dagen oud was. Tante Louise uit haar dorp heeft haar opgevoed. Haar vader was jager en hij bracht een gedeelte van zijn buit naar tante Louise , zij verkocht de buit door zodat er geld was voor de opvoeding van mijn moeder.

Vraag 17: voel jij je een halve Indiaan?
Vroeger speelde ik altijd schooltje , ik nam altijd veel kinderen mee naar huis dus ja ik ben van nature een leider en ik draag ook Indianen kleding en ik heb mezelf ook een Indianen naam gegeven

ANNA PEAYKÉ