Aida

Aida

“Women Connected is mijn sociale controle. Je wordt uitgedaagd om te komen, er is iets in mezelf waardoor ik word gepusht om er te zijn. Dit is het enige wat ik voor mezelf doe, als we gaan verhuizen, dan moet Women Connected mee, zegt mijn man.”

Luister hier naar Aida

Iemand die je een steuntje in de rug geeft

Andere Women Connected vrouwen

Je kunt Aida kennen van de Stille Heldinnen Disco uit 2017 en 2018. Aïda Hadžic (spreek uit als Hadji) is in 1980 in Brčko in Bosnië geboren en woont nu met haar gezin in Spijkenisse. Zij is gevlucht uit Bosnië tijdens de Balkan oorlog. Zij heeft veel meegemaakt als kind. Zij heeft hiervan ook veel geleerd:  bijvoorbeeld , dat je niet moet blijven dromen, “dromen moeten dicht blijven”. Elke dag moet je voorbereid zijn om klaar te staan en tevreden te zijn en je moet niet teveel in de toekomst kijken.

Ze kent Women Connected van toen haar zoon, Samed, nog om de peuterspeelzaal zat.  Aida heeft geen dromen, maar wordt vrolijk van positieve, sociale mensen en geniet van elke dag. “Dat is het belangrijkste,” vertelt ze. “Doelen zijn er natuurlijk continue en doorgroeien doe je elke dag. Als je me vraagt wat ik moeilijk vind, dan vind ik mezelf het aller moeilijkste. Ik houd van mezelf, maar om me te ontwikkelen heb ik heel veel aandacht nodig.” Aïda voelt zich thuis bij Women Connected, net als een familie. Het is voor haar soms net een huwelijk. Soms gaat het goed, soms gaat het minder, maar we blijven van elkaar houden. Zij kan zichzelf zijn en dat voelt fijn. Daarom is Women Connected belangrijk voor haar.

“Dit kan je geen vrienden noemen, geen familie, dit is meer dan dat, ruzie met elkaar is ook goed hier. We boosten elkaar eigenlijk. Die vrijheid van geest, dat heb je buiten niet. Ik krijg echt kracht van deze vrouwen, word bewust van mijn eigen bestaan en dat mijn eigen leven zo slecht nog niet is.”

Waar Aïda blij van wordt is “klaar staan voor een ander” en als de voorstelling goed is verlopen. Zij kan ook genieten van het proces in de groep. Het vertrouwen in elkaar en een evenwicht zoeken is voor haar belangrijk. Wat Aïda moeilijk vindt is als het anders loopt dat zou moeten en als er te weinig aandacht is. Ze vindt het ook soms moeilijk om haar eigen grens te bewaken en ze gaat in hulp naar anderen soms te ver. Aïda heeft niet iets in haar hoofd wat ze nog heel graag zou willen doen. Ze is tevreden en ze houdt, zoals al eerder gezegd, niet zo van in de toekomst kijken.

Anita over Aida

Aïda is een stoere, lieve, actieve deelneemster van Women Connected. Niets is haar teveel.  Ze heeft de laatste tijd haar plek om op het toneel te staan ingeruild voor een plek achter de schermen.  We hebben allemaal meegemaakt hoe goed ze ook  die rol op zich heeft genomen. Mede door haar hulp liep alles op rolletjes. Ze sprong in daar waar nodig en bleef altijd vriendelijk en rustig. Op het toneel heeft ze ook veel indruk en ontroering opgeroepen. We herinneren ons allemaal het ontroerende verhaal van Aïda in de paraplu scene. Haar optreden in de documentaire 1000 Stille Heldinnen, in de scène waar ze achter het stuur in de auto zit was ook mooi.