Ga naar de inhoud
Vind Chahrazad zichzelf een voor-, hoofd- of nagerecht?

Chahrazad

Chahrazad

Chahrazad Ngaoui (1965), je kunt haar kennen van “Bazar Aisha”, “Op het lijf geschreven”, “Charlois aan het water”, “Kijk maar uit, ik kom van Zuid”, de Stille Heldinnen Disco’s van 2016 tot heden en natuurlijk “Het Succes van Chahrazad”.
Chahrazad werd geboren in Berkane in Marokko en woont nu in de Tarwewijk in Rotterdam.

Sinds 2009 is zij actief bij Women Connected, waar ze toentertijd toevalligerwijs Kaat ontmoette op de peuterspeelzaal van haar dochter. Ze is erg op haar plek bij het theater, ze kan zichzelf zijn en werkelijk alles is bespreekbaar.

Blijf niet thuis. Doe iets, maakt niet uit wat. En leer eerst de taal.

Het Succes van Chahrazad, 2022

Chahrazad droomt van een een goede toekomst voor haar kinderen en hoopt binnenkort weer met haar gezin te kunnen reizen.
“Ik heb moeite met oneerlijke mensen, en vind het lastig als ik verkeerd begrepen word. Waar ik blij van word? Op het podium staan, en koken natuurlijk!”

Soms is alleen de smaak of geur van een gerecht genoeg om dierbare herinneringen op te roepen. Voor Chahrazad is dit couscous.
De geur van couscous herinnert Chahrazad aan haar moeder, zij was een goede kok en heeft haar dochter veel geleerd. De warmte van de kruiden, het vlees en het gedroogde fruit laat haar verlangen naar haar geboorteland. Het is voor haar dan ook een grote eer om het familierecept voor haar eigen gezin te maken.

In de Marokkaanse cultuur is het gebruikelijk om op vrijdagen couscous te maken. Wanneer vrienden en familie bij elkaar komen willen ze met elkaar een heerlijke maaltijd delen, couscous is ideaal om met een groot gezelschap te eten waar gezelligheid centraal staat.

Vrouwen zijn de baas in de Marokkaanse keuken, ze geven hun eigen recepten door van moeder op dochter, waardoor de couscous in ieder gezin een eigen identiteit en smaak krijgt. Couscous kun je in verschillende vormen serveren, zowel zoet als hartig. Je eet dit gerecht met rechts en je gebruikt drie vingers om eten op te scheppen.
In Casablanca is het gebruikelijk om met de handen een bolletje te vormen van de couscous, en het vervolgens samen met de groentes op te eten. Het maken van dit recept kost even tijd, de couscous heeft ongeveer 2 uur bereidingstijd nodig.
Chahrazad’s tip: drink bij dit gerecht een lekker glas karnemelk!

Benieuwd naar het volledige recept van Chahrazad? Je leest het in het Women Connected Luister Kookboek; “Door Smaken Verbonden”!