Ga naar de inhoud

Bea

Bea

Stille Heldinnen Disco XL, 2020

Bea is al bijna 10 jaar bij Women Connected, soms zit ze in het publiek maar meestal speelt ze mee in de voorstellingen. Zo kon je haar zien schitteren tijdens de voorstelling STOF in juni 2023, waar zij een eigen scene had.
Over haar ervaring als toeschouwer schrijft ze het volgende: “Het was wel raar dat ik er als publiek zat en niet mee kon doen, maar dat was eigenlijk ook een goede ervaring om als publiek te observeren wat er allemaal gebeurd en hoe Women Connected in elkaar zit en hoe jullie dit allemaal neerzetten. Dat was indrukwekkend om te zien. Op het laatst ben ik helemaal los gegaan in de einddans, dat was heerlijk om te doen. Ik was ook heel trots dat ik mijn zelfgemaakte jurk op het podium kon dragen!”

“Ik ben al 7 jaar bij Women Connected en het is één en al leuk met z’n allen!”

Bea heeft ook haar eigen familierecept met ons gedeeld, het recept voor bara’s is te vinden in het enige echte Women Connected Luister Kookboek.

“Mijn ouders kookten meestal samen thuis, maar alleen als mijn moeder tijdens de feestdagen hapjes ging maken, dan zeurde ik: “Ma, laat mij dat deeg mengen, ma, geef mij ook een kans om het te leren.’’ Waarop mijn moeder antwoordde: “Hou nou op, je bent pas acht jaar oud”. Maar ik moest en zou het leren, ik was een leergierig en creatief kind vanaf het moment dat ik een eigen bewustzijn kreeg.
Mijn moeder gaf mij een kom met instructies. “Hier zijn de ingrediënten voor de baras” zei ze. “In welke volgorde moet ik deze ingrediënten toevoegen, ma?” vroeg ik. “Wel, je hebt gemalen groene linzen nodig, en bloem, kurkuma, zout, een beetje olie en gist, gemalen knoflook en komijnzaad, en wat water en een kom.”
Het mooiste van het hele verhaal was dat ik alles zelf op het advies van mijn moeder had gedaan, maar het allerbelangrijkste as dat ik het deeg precies ging kneden zoals mijn moeder dat deed.

Deeg kneden is een ware kunst, je moet de hele kom gebruiken om het deeg te rollen zodat er geen restjes blijven plakken, want daar vreesde mijn moeder voor. Mijn moeder complimenteerde mij en vond dat het leek alsof ik al eerder baradeeg had gemaakt.
Al 61 jaar lang maak ik baras en roti op de manier van mijn moeder, en mijn ouders waren erg trots op hun dochters.”