Ga naar de inhoud

Volkskracht Awards

Volkskracht bestaat 100 jaar! En dat vieren ze met de 100 jaar Volkskracht Awards.
Rotterdamse organisaties hadden de mogelijkheid om hun plannen in te dienen in drie verschillende categorieën. Op woensdag 4 oktober werd de feestelijke uitreiking van de Volkskracht Awards gehouden in de Doelen. Onder de 553 deelnemers werden uiteindelijk 72 genomineerd, waaronder ook Women Connected. Opmerkelijk genoeg mocht elke genomineerde, inclusief Women Connected, met trots een geldprijs in ontvangst nemen.

De financiële bijdrage van Volkskracht zal worden geïnvesteerd in het uitbreiden van het Krachtzakjes project. Naast het bereiken van honderden vrouwen in en rondom Rotterdam, zal Women Connected zich ook richten op het ontwikkelen van een podcast en het creëren van een digitaal platform waar alle portretten te bezichtigen zullen zijn.
Dank aan een ieder die gelooft in de kracht van Women Connected.

De Krachtzakjes geven het rijke en diverse leven van vrouwen weer in het cultureel toneel van Rotterdam en inmiddels zijn we al in het bezit van ruim 300 portetten. 
Op naar de duizend Krachtzakjes!


Fotografie: Marieke Odekerken

Volkskracht laat 72 dromen uitkomen – www.volkskracht.nl

In de Willem Burgerzaal van De Doelen, vernoemd naar de man die in 1923 Stichting Bevordering van Volkskracht oprichtte, vierde Volkskracht op 4 oktober 2023 haar honderdjarig bestaan. Dat deed ze door flink in de buidel te tasten en maar liefst 3 miljoen euro aan grote, kleine en bovenal hartverwarmende initiatieven in en voor de stad uit te delen. Zo werd de verjaardagsfuif er eentje die naadloos past bij de aard van de organisatie: de stad en haar bewoners vooruit helpen. Alle genomineerde initiatieven kregen een duwtje in de rug op deze bijzondere avond.

De avond werd een feest voor het goede doel in de stad. De aanwezigen, allen verbonden aan een van de 72 stichtingen die kans maakten op steun van de jarige stichting, werden de zaal in geleid door de opzwepende beats van brassband DreamTeam die de spanning bij het publiek er voor heel even uit speelde. Daarna was het tijd om de jury’s aan het woord te laten. Er waren drie categorieën waarin organisaties steun konden aanvragen voor hun initiatief: cultuur, sociaal en de toekomst van de stad. Op de oproep, die breed verspreid werd in de stad, kwamen 553 reacties. Hiervan werden er 72 geselecteerd, die kans maakten op financiële steun. Op drie speciale pitchdagen hadden al die 72 initiatieven hun plannen uitgelegd. Daarna was het gespannen afwachten.

Tot deze avond dus. Tot het moment dat presentatoren Carrie, de bekende stadscolumnist en Harry Jan Bus, directeur van theater Walhalla, de avond op ontspannen wijze aan elkaar praatten. Carrie vatte het gevoel in de zaal het beste samen met haar woorden: “Ik zeg altijd dat alle mensen deugen, maar de mensen die hier vanavond in deze zaal zitten deugen nog net een beetje meer. Dit zijn de mensen die iets moois en nieuws voor Rotterdam willen, maar dat niet kunnen realiseren zonder financiële steun.”

Na intermezzo’s van dansgezelschap Conny Janssen Danst, het muzikale trio De Flamingo’s en een ontroerende uitvoering van Kate Bush’ Running up that hill door The Bridge Band, was het tijd om de winnaars naar voren te roepen.

En Volkskracht zou Volkskracht niet zijn als niet alle finalisten in de prijzen vielen. Alle 72 initiatieven werden beloond met een financiële duw in de rug om hun projecten voor de stad waar te maken. En zo komt er dus 3 miljoen euro vrij voor heel veel mooie projecten van en voor Rotterdammers. Van geld voor Diergaarde Blijdorp om hun archief op orde te krijgen en open te stellen voor publiek tot een zomeropenstelling van museum Boijmans-van Beuningen in hun te renoveren monumentale gebouw. Van een speeltuin als weelderige groene oase op de Kop van Zuid tot een vogelmuur in Bloemhof door Urban Ideals. Van een jaarprogramma robotica voor alle basisscholen in de stad (stichting 010010) tot een kappersbus om dak- en thuislozen te kunnen knippen via Humanitas. En van het Wijkbedrijf de Middellander die een safe space creëert die jongeren helpt uit de criminaliteit te blijven tot het ontwikkelen van een huis voor inclusieve dans door Misiconi. Al die prachtige initiatieven die de stad net een beetje mooier en leefbaarder maken, kunnen gerealiseerd worden dankzij de 100 Jaar Volkskracht Awards.

Zoals Volkskracht-voorzitter Jacqueline Frima tot besluit stelt: “Dankjewel dat jullie er zijn met al jullie dromen. Want dat is wat Volkskracht werkelijk is.” Niet de mensen van de organisatie zelf maken de stichting, maar al die Rotterdammers die zich willen inzetten voor hun stad. Frima: “Wij hopen dat we de komende honderd jaar door kunnen gaan zoals we de afgelopen eeuw gedaan hebben: jullie een beetje helpen je dromen te realiseren.”