Ga naar de inhoud

Terugblik op 2023

Wat een jaar, wat een jaar!

Women Connected blikt terug op een prachtig 2023:
In januari landden we met ons gezelschap in bibliotheek Zuidplein waar we een maand lang met maar liefst 60 deelnemers enthousiast aan de slag gingen met de geborduurde portretten. In de weken daarna bereidden we ons voor op de DRAAD performance die op 7 en 8 maart plaatsvond. Theater Zuidplein bruisde van de vrouwelijke kracht en positiviteit. Women Connected viert Internationale Vrouwendag ieder jaar, maar zo groots als afgelopen jaar was het nog niet eerder gevierd!

Tussen maart en oktober reisde Het Vliegende Tapijt naar Overschie, Delfshaven, Hoogvliet en IJsselmonde, waar we op iedere locatie weer een nieuwe handwerktechniek leerden aan de bewoners uit de wijk. 
Met als hoogtepunt van 2023; de STOF performance op 14 en 15 juni in Theater Rotterdam! Een theatervoorstelling om NOOIT te vergeten. 
Het Creatief Atelier hield zich in de herfstmaanden bezig met de opbouw van de tentoonstelling in de Centrale Bibliotheek. De ruim 300 verzamelde portretten, gehaakte borsten, geweefde boeken en andere kunstwerken moesten allemaal een plekje krijgen op de begane grond van de bibliotheek. 
Ook hielden we het hele jaar door iedere maand repetities met Young Connected en ontmoetten we jonge vrouwen die zich aansloten bij de groep. 

Zangeres Kijan deed stof opwaaien tijdens de VILT, DRAAD en STOF performance en in het nieuwe theaterseizoen hield zij zich bezig met de koorgroep, een groep bestaande uit Women Connected spelers en nieuwe koorleden. 
Op 18 november kon je hen horen zingen in 7 verschillende talen tijdens de opening van de Het Vliegende Tapijt tentoonstelling in Bibliotheek Rotterdam, het was werkelijk een muzikaal ontroerende middag. 

In oktober won Women Connected de Volkskracht Awards, deze financiële bijdrage zal worden geïnvesteerd in het uitbreiden van het Krachtzakjes project. En natuurlijk was er in 2023 ook de samenwerking met V2_, waar we kunstenaars Robin en Laura ontmoetten, zij creëerden een digitale interpretatie van Het Vliegende Tapijt. Dit gaf ons een hele waardevolle inkijk in de toekomst, waar dit soort digitale innovaties voor ons zeker voor herhaling vatbaar zullen zijn. 

Women Connected is nog niet eens halverwege haar theaterseizoen, we hebben al zoveel nieuwe mensen ontmoet tijdens onze reis met Het Vliegende Tapijt. We kijken heel erg uit naar wat 2024 voor ons in petto heeft!  

Petra “Afgelopen jaar waren er vele hoogtepunten en eigenlijk kan ik niet kiezen. Dat heeft te maken met het vergelijken van appels met peren. Niet te doen. De zanglessen van Kijan vond ik geweldig. Ze heeft ons 7 liedjes geleerd in 7 andere talen. In mijn dromen kwamen de teksten voorbij en die kreeg ik niet meer uit mijn hoofd. Ook niet na de opening van de tentoonstelling.
Ook op handwerkgebied waren er veel leermomenten. Geef me een schapenvacht en ik kan dat verwerken, vilten en plantaardig verven. Hoe mooi is dat!”


Hajra “Mijn leukste herinnering afgelopen jaar bij Women Connected was dat er een Bosnisch lied werd uitgekozen en dat ik dit mocht zingen, begeleid door het koor van Women Connected en onder leiding van onze Kijan.”

Jojanneke “Ik heb genoten van alle creatieve momenten met het Creatief Atelier. Ik heb daar veel geleerd en daarin mijn kracht van de creativiteit terug gevonden.”

Liza “I feel good being part of a community of women, listening to your stories, the safe space to conquer fears and feeling welcome. And I’ve been so inspired from all the performances we got the chance to attend with the Young Connected group.”

Joke “De hoogtepunten in 2023 waren voor mij de festiviteiten rond mijn 70ste verjaardag, tevens afscheid van mijn werkzame leven. Hieronder valt ook de reis naar Canada die ik aangeboden kreeg en die ik in september met mijn dochter maakte. Bovendien heb ik veel liefde ervaren dit jaar, ook tijdens de ontmoetingen met Women Connected, de handwerkworkshops, repetities en het koor optreden in de Bibliotheek. Ja, dit jaar heb ik mij gerealiseerd dat er zonder Liefde geen Connectie is.”

Anke “2023 was voor mij: bekijk de video op Youtube “

Henny “Zo trots op mijn zus en op alle vrouwen van Women Connected!” 

Rania “In 2023 ben ik verhuisd naar een zelfstandige woning dankzij urgentie en begonnen aan goede therapie voor mijn mentale gezondheid. Ik vond het geweldig om mee te doen aan de STOF performance in juni! En omdat ik afgelopen jaar vrijwilliger ben geworden bij het Luxor Theater mag ik ook heel veel toffe voorstellingen zien.” 

Naomi “One of my favourite memories this year, was when we were getting ready in the dressing rooms, the final moments before the show started. The excitement and the nerves which are present at such at time! But also the support, the jokes, the laughing, the small performances we did just for each other in the mirror- it was amazing! There I really felt it, the making this together, not also for others, but for ourselves and each other too.”