Ga naar de inhoud

Het Vliegende Tapijt in Podium Islemunda

Nadat de tentoonstelling van Women Connected in de Centrale Bibliotheek heeft gehangen, was het in januari tijd voor de volgende expo locatie. We verhuisden ons hele hebben en houwen van Het Vliegende Tapijt naar Podium Islemunda en organiseerden daar ook weer borduurworkshops. Deelneemsters gingen aan de slag met hun eigen Krachtzakje. 

Door dames van het Creatief Atelier werden de instructies uitgelegd, en nadat iedereen een stevige naald, de juiste kleur garen en een overgetrokken portret had verzameld, kon het borduren beginnen. Het geroezemoes over de Krachtzakjes steeg op, en vragen als ‘Welke garen zal ik voor mijn haar gebruiken?’ en ‘Hoe ben jij hier terecht gekomen?’ werden over en weer gesteld. 
Vooral de kleur garen zwart en goud waren populair bij de deelneemsters, voor zwartgeverfde haren, gouden oorbellen en zelfs gouden tanden!

Terwijl de naalden druk heen en weer gingen, ontstonden er prachtige portretten met verschillende haarstijlen en kleuren. Het was mooi om te zien hoe iedereen zijn eigen creativiteit en persoonlijkheid in het borduren legde. Maria maakte een prachtig portret van haar moeder. Silvia erfde een doos borduurgaren en nam deze mee naar de workshop, zij ging verder aan haar eigen portret. Ook schoof er een hele groep dames uit Beverwaard aan bij de workshop, vele van hen hadden nog nooit geborduurd maar kregen al snel de smaak te pakken.

Deelneemster Marij schreef het volgende over de Krachtzakjes:
“Ik vond het heel opvallend hoeveel zeggingskracht de portretten hebben. De persoonlijkheid en het uiterlijk van de maakster komt steevast bijzonder goed naar voren. De kwaliteit van de borduursels vind ik verbluffend. ‘Iedereen kan borduren’….dat bewijst dit project. En ook bijzonder om mee te maken: hoeveel verhalen worden verteld terwijl iedereen bezig is met borduren.”

Marij deed in december mee met de workshops in de Centrale Bibliotheek en schreef er een leuke blogpost over op haar website, lees het hier.

Na twee vrijdagmiddagen in IJsselmonde had bijna iedereen haar Krachtzakje af, volgens eigen ontwerp en met veel liefde gemaakt. We hebben in Podium Islemunda weer twee geslaagde handwerksessies gehad en er word nu alweer uitgekeken naar de volgende keer!