Ga naar de inhoud

Het Vliegende Tapijt in Bibliotheek Hoogvliet

We waren niet te missen in deelgemeente Hoogvliet: vier weken lang organiseerde Women Connected in samenwerking met Bibliotheek Rotterdam op de woensdagochtend handwerk workshops van Het Vliegende Tapijt in de bibliotheek aan het Rijkeeplein.

In de weken voorafgaand aan de activiteiten verspreidden Aida en Sharita het nieuws dat Women Connected naar deze locatie zou komen in alle plaatselijke wijkhuizen, creaclubs en vrouwengroepen.
We konden ook rekenen op de behulpzame medewerkers van de Bibliotheek, mede dankzij hen waren de workshops weer een succes. 

Vrouwen uit diverse hoeken van de wijk namen plaats aan de lange tafel bij de ingang van de bieb en dit keer lag de focus op het weven: afgeschreven boeken werden met kleurige draden versierd, de titels of afbeeldingen op de omslag verwijzend naar de situaties waarin de vrouwen zich bevonden.

Zo maken we op woensdag 13 september kennis met Wil (84). Enthousiaste handwerker en geboren Hoogvlietenaar. 
Via het Huis van de Wijk heeft ze gehoord over onze activiteit in haar wijk, dat kon ze natuurlijk niet aan haar voorbij laten gaan. Trots laat ze het gebreide driedelige pak zien dat ze voor haar 13e (!) achterkleinkind heeft gemaakt.
In de workshop grabbelt ze een boek uit een van de vele dozen, ze vind deze omslag passen bij haar leven.
Terwijl ze aan het werk gaat met rood, oranje, geel, groen, blauw en paarse draden vertelt ze: “Het leven heeft me geleerd dat in alle moeilijke tijden er ook ergens op aarde een mooie regenboog aan de hemel staat.” 

We maken diezelfde ochtend kennis met Laila, een dame uit Irak, “Ik verveel me altijd dus ik ben zo blij dat ik hier nu ben.” Ze heeft moeite met lezen en schrijven maar kletsen en handwerken gaan haar goed af. 

Naast het ontmoeten van nieuwe mensen op deze locatie zijn er ook bekende reizigers meegereisd, zoals Paula, die we afgelopen mei in Bibliotheek Delfshaven hebben ontmoet. In haar Krachtzakje dat ze in Delfshaven heeft gemaakt legde zij een pen, symbool voor haar liefde voor schrijven.
Paula voelt zich op haar plek in de bieb tussen alle letters en woorden. Ze houdt dagboeken bij en schrijft graag mooie brieven naar andere mensen. 

De bibliotheek in Hoogvliet werd tot 4 keer toe een bruisende plek waar niet alleen garen, maar ook verhalen werden geweven. Het geroezemoes van onderlinge gesprekjes en de uitwisseling van vaardigheden en ervaringen; het vormde weer een prachtig palet van diversiteit. 

Jammer genoeg was het op 3 oktober dan echt de laatste keer dat Women Connected aanschoof in Hoogvliet.
Aan het einde van de ochtend hielden we een mini expositie en vertelden elkaar over onze geweven werkjes. 
Hopelijk zien we de deelnemers terug op de volgende bibliotheek locatie in IJsselmonde. Ben jij er dan ook?