Stille Heldinnen Disco

Stille heldinnen disco header womencommected

Het beste van de Stille Heldinnen

Voor seizoen 2019 – 2020 viert Women Connected haar 5 jarige jubileum in Theater Rotterdam.

Elke avond zal een unieke belevenis zijn met bekende gezichten, maar ook met nieuwe vrouwen die het podium betreden met hun eigen verhaal. Luister via een koptelefoon, zoals bij een ‘silent disco’, naar verhalen die verbindend, uniek en universeel zijn. Zing, lach, huil en dans met ons mee.

Speeldata: 7 november 2019, 11 maart en 3 juni 2020
Tijd: 20.30 uur
Locatie: Theater Rotterdam
Adres: Schouwburgplein 25 , 3012 CL Rotterdam
Telefoonnummer: 010 – 40 44 111

Stille Heldinnen Disco in de media

AD Rotterdam – 19 april 2019: “De voorstelling is stijf uitverkocht. Duizend acteurs, duizend man, eh vrouw, publiek. “Dit mogen we niet loslaten”,vindt regieassistent Inez Schatz. “Ook de vrouwen willen door. Dit geeft zoveel positiviteit in de stad.”

OPEN Rotterdam – 23 april 2019: “Niet iedereen durft zich zo kwetsbaar op te stellen,” aldus Monniek, speler van de ‘Stille Heldinnen Disco XL’. Chahrazad is een voorbeeld van een vrouw die wel haar eigen verhaal durft te vertellen. Na de geboorte van haar zoon moest zij een heftige operatie ondergaan waarbij er 20 procent kans op overleving was. “Iedereen mag weten wie ik ben, ik doe niets verkeerd,” vertelt Chahrazad, speler van de ‘Stille Heldinnen Disco XL.”

RTV Rijnmond – 24 april 2019: “Het was een hele mooie avond”, blikt een bezoekster na afloop van de voorstellingen terug. “Hele pijnlijke, maar ook mooie verhalen. Het is niet gebruikelijk om op zo’n manier met elkaar te praten, maar het is wel de realiteit. Daar moeten we eigenlijk iets mee.”

Theaterkrant – 24 april 2019: “de maatschappelijke boodschap is warm en overtuigend. Een vrouw van Marokkaanse komaf zegt: ‘Je hoeft niet van mij te houden. Je kunt me gewoon accepteren: als mens. Dit is ook míjn land.’ De Stille Heldinnen Disco XL is een dappere poging iedereen zo mogelijk haar verhaal te laten doen. ‘Rotterdam gaat veranderen’, is de boodschap, en: waarom zou je die multiculturele samenleving niet omarmen? ‘Waarom wordt daar zo’n probleem van gemaakt, hier?’ vraagt een Surinaamse vrouw. ‘Nooit gemerkt hoeveel meerwaarde het heeft als je in meerdere culturen opgroeit?’ Een voorstelling met een big smile.”

Lokale en persoonlijke stadsverhalen

Walther van den Heuvel, hoofd programmering Theater Rotterdam:  “Women Connected, hét community arts netwerk voor vrouwen, vormt een hoogtepunt in de jarenlange samenwerking tussen het Rotterdams Wijktheater en Theater Rotterdam, waarbij lokale en persoonlijke stadsverhalen voor ons telkens verbonden zijn met een groter geheel waar we állen deel vanuit maken. Universele belevenissen, angsten, dromen en verlangens resulteren in prachtige ontmoetingen tussen vrouwen uit Rotterdam West, Noord, Zuid en Oost.”

Een krachtige ervaring

Elly Goodman, Community Drama Artist bij het Citizens Theatre in Glasgow bezocht in 2017 een  Stille Heldinnen Disco tijdens het International Community Arts Festival (ICAF) in Rotterdam: “Ik werd geraakt door de pure integriteit, schoonheid en eerlijkheid van de voorstelling. Het delen van  levensverhalen via opnames, ondersteund en aangevuld met de persoonlijke muziekkeuzes, was een krachtige ervaring. Terwijl ik lachte, huilde en danste met de vrouwen op het podium, wist ik dat we deel moesten uitmaken van deze fascinerende en evoluerende beweging om vrouwen te verbinden. Samen met mijn collega Carly McCaig maakten we de eerste Schotse variant Glasgow Heroines afgelopen oktober. Het was een groot succes en we kijken ernaar uit om in de toekomst nog meer samen te werken met Women Connected.”

Voor álle Rotterdamse vrouwen

Fahae, woonachtig in Hoogvliet is één van die duizend vrouwen die meedoet aan de voorstelling: “Ik verliet mijn vaderland, Syrië, vanwege de oorlog. Op zoek naar veiligheid voor mijn kinderen. Ik vind het heel interessant om deel te nemen aan dit project, zo kan ik mijn Nederlands oefenen en kom ik in contact met andere vrouwen. Het is altijd enorm gezellig en dat verzacht het leed van ons vertrek uit Syrië. Als kind speelde ik in twee theatervoorstellingen, maar dat ik nu in de grote zaal van Theater Rotterdam mag staan, maakt me echt opgewonden. Ik hoop dat mijn kinderen komen kijken, maar dat er ook Nederlandse mensen komen om te zien wat de nieuwe bewoners van de stad beweegt.”
Fokje uit de Bloemhof maakte na een bezoek aan de vorige voorstelling van Women Connected ‘Kijk maar uit, ik kom van Zuid’ een groep vrouwen uit de Bloemhof warm voor dit project. “De vrouwen hebben verschillende culturele achtergronden, maar allemaal hebben ze wel een rugzakje. Ik zie dat als een kwaliteit. Iedereen is verschillend en in ieders leven gebeurt heel veel. En die levenservaringen zijn enorm waardevol. Het mooie van dit project is dan ook dat iedereen gezien en gehoord wordt. En dat merk je aan ze! De eerste repetitie is natuurlijk wel een vuurdoop, maar ze overwinnen hun angsten, worden nieuwsgierig en dan slaat de vonk over. Het brengt ze tot leven, ze worden er vrolijk van, luisteren beter naar elkaar, leren elkaar kennen en krijgen echt het gevoel dat ze meedoen aan de maatschappij. En dat heeft ook zo zijn effect op hun leefomgeving. Je ziet nu al dat ze zelfverzekerder, stressbestendiger en veerkrachter zijn geworden, waardoor ze zich ook beter kunnen verwoorden en gaan staan waarvoor ze willen staan.”

Stille Heldinnen Disco 2016 - 2017

Stille Heldinnen Disco 2017 - 2018

Stille Heldinnen Disco 2018 - 2019