Naaiheldinnen in actie

Nee, dit keer geen bijeenkomsten in de geweldige studio van het Nieuwe Luxor. Die konden niet doorgaan vanwege corona, maar wel een zoomsessie met Kaat. Ze vertelde over een nieuw ‘geheim’ dat was ingestuurd: een spannend avontuur in de jaren 80 in Nicaragua. Of wij zin hadden om het vorm te geven? Jazeker, maar hoe?

 

Kaat had al voorwerk gedaan. Er waren veel attributen en een heleboel foto’s uit die tijd. Een gigantona – een pop die door meerdere mensen bewogen kan worden – ging het verhaal vertellen. Voor de sfeer hadden we aankleding nodig: vlaggen, geweren, tropische planten, kleding, muziekinstrumenten enzovoorts. Genoeg te doen, dus aan het werk!

We kregen hulp van een paar handige creatievelingen. Een kwestie van goed plannen, want iedereen moest zoveel mogelijk thuiswerken. Het was puzzelen hoe het materiaal van de een bij de ander kwam, maar we hadden een rolkoffer, de metro, de auto en de fiets. Het lukte wonderwel.

Via Whatsapp stuurden we foto’s van ons werk en gaven we elkaar advies. Zo werd het hoofd door Marianne en Margriet gemaakt en daarna kwam Joen het ophalen om het te beschilderen. Ondertussen werden de haren, met de extensies van Jacqueline, tot een mooie pruik met vlechten gemaakt. Henny vormde een wonderschone bloem voor in het haar. Margriet maakte het demontabele binnenwerk en de handen met verleidelijke nagels kwamen van Conny. Mina ontwierp en naaide de jurk. Voor de vlaggen en tropische planten gingen Faehaa, Kaat en haar moeder aan de slag.

Wat was het leuk toen we elkaar, na een lange tijd, weer zagen in het theater. Het was spannend of alles wat we thuis hadden gemaakt wel zou passen. Samen zetten we de gigantona, met de naam ‘Vrijheid’, in elkaar. Zo kwam ze al een beetje tot leven.

Hoe bespeel je zo’n pop? Waar houd je haar vast? Wat doe je met die armstokken? We zochten het uit! De geweren waren plat en hun schaduwbeeld zag er heel gevaarlijk uit. Theedoeken als aanvulling op de gemaakte vlaggen werkten prima.

Lang leve het schaduwspel!
Onze klus zat erop: missie geslaagd.
Het spel kon beginnen.

Geschreven door Margriet.

Ben je benieuwd naar het eindresultaat? Bekijk onze Stille Heldinnen: The Movie op dinsdag 11 mei via Theater Rotterdam of dinsdag 29 juni in Theater Zuidplein.

Foto’s hieronder zijn gemaakt door Hannah Rosalie