Het Vliegende Tapijt in Bibliotheek Zuidplein

Steekje hier, steekje daar: de eerste Krachtzakjes zijn klaar! In Bibliotheek Zuidplein droegen deelneemsters een steekje bij aan Het Vliegende Tapijt 

Het Vliegende Tapijt is onderhand al een tijdje bezig met haar reis, en in januari en februari vond het project plaats in Bibliotheek Zuidplein. Iedere donderdagochtend verzamelden vrouwen uit Rotterdam aan de rode, lange tafels van de bibliotheek, om mee te doen aan de textiel workshop van Het Vliegende Tapijt. Nadat Women Connected in de Centrale Bibliotheek had gevilt en in Bibliotheek Ommoord had gehaakt, was het ditmaal tijd voor de volgende handwerk discipline: borduren. Deelneemsters gingen aan de slag met hun eigen Krachtzakje.

Voor de nieuwkomers onder ons: Krachtzakjes zijn zakjes waarop je jouw eigen portret borduurt. Daarna vul je het zakje met een object waar je kracht uit haalt, zoals een foto, kruiden, of stenen. Het Krachtzakje lever je weer in bij Women Connected, en zo wordt het zakje onderdeel van Het Vliegende Tapijt. Door Krachtzak-connaisseur Irenea werden de instructies uitgelegd, en nadat iedereen een stevige naald, de juiste kleur garen en een overgetrokken portret had verzameld, kon het borduren beginnen. Het geroezemoes over de Krachtzakjes steeg op, en vragen als ‘Met welke steek doe jij jouw haarstructuur borduren?’ en ‘Waarom heb je voor dit portret gekozen?’ werden over en weer gesteld. 

Uiteraard stelden de Women Connected-vrouwen niet teleur, en werden er tijdens de workshops de mooiste portretten geborduurd. Steffie besloot om haar haar met paarse garen te borduren, terwijl Merel haar favoriete foto met uitgestoken tong als portret gebruikte. Sommige vrouwen kozen ervoor om alleen de contouren van het hoofd te borduren, om zo hun anonimiteit volgens het Islamitische geloof te waarborgen. Andere vrouwen kozen voor een actiefoto, terwijl weer anderen een portret van een geliefde borduurden. Ieder portret uniek, ieder Krachtzakje vol bijzondere kenmerken en verhalen. 

Wat betreft inhoud werd er boven onze wildste verwachtingen uitgestegen, de zakjes werden gevuld met heel bijzondere voorwerpen. Kruiden voor lievelingsrecepten uit Marokko, familie gedichten uit Friesland, edelstenen uit Indonesië… van mooie objecten uit de omgeving tot aan oude herinneringen van thuis, niets was te gek. We kunnen niet wachten om de Krachtzakjes in de performances en expositie van Het Vliegende Tapijt te bundelen. 

Bibliotheek Zuidplein zit in hetzelfde pand als Theater Zuidplein, en we konden onze aankomende DRAAD performance in Zaal Doro, Zaal Z en de theaterstraat al bijna proeven, zo dichtbij zaten we. Helaas is de laatste workshop in Bibliotheek Zuidplein al geweest, maar we verwelkomen jullie graag bij de DRAAD performance van Het Vliegende Tapijt in Theater Zuidplein. Op 7 en 8 maart vieren we daar Internationale Vrouwendag met theater, workshops en de kracht van vrouwelijke verbinding. Ook zal er een sneak peek zijn van de Krachtzakjes die al af zijn. Zien we je daar?