Het Vliegende Tapijt in Bibliotheek Overschie

De handen vol met gehaakte borsten in Bibliotheek Overschie

In Bibliotheek Overschie was er op woensdagmiddag een plek gereserveerd voor Women Connected, om te werken aan het textielkunstwerk van Het Vliegende Tapijt. Net als in Bibliotheek Ommoord gingen de vrouwen in de weer met bollen draad, alhoewel het thema ditmaal anders was: in Bibliotheek Overschie werden er tijdens de workshops borsten gehaakt. 

 

 

Van grote meloenen tot aan kleine dotjes en alle formaten daartussenin, maar ook bruine, witte, paarse, blauwe en zelfs regenboogborsten werden gemaakt. De gevorderde hakers aan tafel legden de minder gevorderden de kleine steekjes van het borsten-haken uit. Met haaknaald en draad werden littekens of moedervlekken toegevoegd aan de borsten, of werden tepels juist helemaal weggelaten. Alle soorten en maten borsten werden gerepresenteerd. 

Tegelijkertijd werd het gesprek over borsten geopend. Vrouwen deelden hun verhaal over hun borstverkleining of over het zetten van een tepelpiercing. Ook innemende verhalen over knobbels en borstkanker werden gedeeld, terwijl het haken zelf het praten alleen maar vergemakkelijkte.

Want als er één ding is dat vrouwen samenbrengt, dan is het hun ervaringen over borsten. Over de borsten die je graag had gewild, of over de borsten die je juist niet wil hebben. Verhalen over borsten overschrijden culturele barrières en zijn universeel herkenbaar, of zijn juist verbonden aan culturele tradities die voor velen onbekend zijn. 

Borsten zijn ook tijdens de STOF performance in Theater Rotterdam een thema – over hoe borsten een onderdeel van je identiteit worden. Zo praat Mirsada over haar onzelfzuchtige daad in Bosnië toen ze de baby van een vriendin borstvoeding gaf puur en alleen om te overleven. Want borsten maken (soms) de vrouw, maar in Bibliotheek Overschie maakten de vrouwen deze keer de borsten. 

Heb je de workshops in Overschie gemist? Niet getreurd! Vanaf 11 mei landt Het Vliegende Tapijt in Bibliotheek Delfshaven, waar op donderdagochtend van 10:30 tot 12:30 tijdens de workshops wordt geborduurd. In juni schitteren de vrouwen van Women Connected in de grote zaal van Theater Rotterdam, bij de STOF performance. Zien we je daar?