Het begrip “zorgen”

Wat betekent zorgen voor nu eigenlijk voor mij?

 

“Zorgen voor” is een heel breed begrip en wordt door iedereen anders beleefd. Je kunt zorgen voor jezelf, maar ook voor een ander. Iemand helpen met praktische zaken, simpelweg klaar staan voor anderen of het opmerken als het niet goed gaat met iemand.

Kun je voor iemand anders zorgen als je niet goed voor jezelf zorgt? Hoe belangrijk is het dat je goed in je vel zit om voor anderen klaar te kunnen staan? Deze vraag is eigenlijk niet bij mij opgekomen tot het begin van de coronacrisis. We kregen ineens te maken met de situatie van weinig sociaal contact. Ik kwam erachter hoe erg ik het nodig heb dat iemand aan me vraagt hoe het met me gaat. Maar was ik nog wel die persoon? Degene die aan mijn geliefde en naasten vroeg hoe ze zich voelde? Eigenlijk niet. Ik zat teveel in mijn eigen hoofd.

In deze, voor iedereen, zware tijd ben ik er achter gekomen hoe moeilijk, maar ook hoe mooi het begrip zorgen voor mij is.

“Ik ben erachter gekomen hoe belangrijk het voor mij is om goed voor mezelf te zorgen, want van daaruit kan ik weer voor anderen klaarstaan.”

Geschreven door Julie

Foto’s hieronder zijn gemaakt door Hannah Rosalie