DRAAD performance in Theater Zuidplein

Theater Zuidplein bruisde van de vrouwelijke kracht en positiviteit 

Tijdens Internationale Vrouwendag kwamen vrouwen uit heel Rotterdam samen om te luisteren naar elkaars verhalen. Women Connected vierde vrouwelijke kracht tijdens de DRAAD performance van Het Vliegende Tapijt. Het Vliegende Tapijt, met vluchtnummer HVT783, was geland in Theater Zuidplein en nam de bezoekers mee op een reis van hoop, liefde en verbinding. 

Women Connected viert Internationale Vrouwendag ieder jaar, maar zo groots als dit jaar was het nog niet eerder gevierd. Theater Zuidplein barstte van de power; dankzij de krachtzakjes in de grote hal, de gedeelde verhalen in Zaal Z, de zang in Zaal Doro en de dansmoves in het Balkon op Zuid. Aan het begin van DRAAD werden bezoekers gekoppeld aan één van de prachtige Women Connected stewardessen, die hen meenamen op reis langs de verschillende onderdelen van de performance. 

Een van de stops was de Het Vliegende Tapijt performance van Mina, waarin zij haar verhaal deelde. Mina kwam in 1978 met haar man als gastarbeider naar Nederland, en ervaarde veel emoties tussen de verschillende culturen, relaties en eigen identiteit. Andere spelers, zoals Mahshid, Chahrazad en Jacqueline hebben dezelfde ervaringen; zij hebben ook het gevoel dat zij op een vliegende tapijt zitten. Mahshid legde uit: “Ik voel me altijd in tweeën gedeeld, de helft is hier en de helft is in Iran. (…) Het was mijn eigen beslissing, dus moet ik erin blijven geloven en zorgen dat het lukt.” Dankzij de fijne en open sfeer in de zaal durfden bezoekers hun eigen vliegende-tapijt-verhaal te delen met het publiek — met soms een kleine traan als gevolg. 

Bezoekers die zich herkenden in de verhalen konden hun emoties eruit dansen tijdens de dance-oke op het Balkon op Zuid. Met de choreografie van Wendy, Shamin en Anita danste het publiek met zóveel energie, dat er bij de bar extra flessen water moesten worden getapt. Een heerlijke uitlaatklep om de emoties eruit te schudden. Twee (dans)stappen verder hield het Creatief Atelier van Women Connected een vilt workshop, waarvan de gevilte draden onderdeel worden van Het Vliegende Tapijt

In de grote hal van Theater Zuidplein hingen tientallen Krachtzakjes tentoongesteld, die deelneemsters van tevoren hadden ingeleverd. Onder begeleiding van ingesproken verhalen van de spelers konden bezoekers de geborduurde portretten en inhoud van de zakjes bewonderen. Daarna werden zij naar boven geleid, waar Sry een lied in haar eigen taal zong. 

Theater Zuidplein werd geheel benut en geleefd. Terwijl Het Vliegende Tapijt landde in het theater, steeg DRAAD boven zichzelf uit. Women Connected kan niet wachten om het kunstje over te doen in Theater Rotterdam. Zien we jou bij STOF op 14 of 15 juni?

Fotografie: Hannah Rosalie